Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu höjs habiliteringsersättningen i Lomma

Från sju till tio kronor i timmen. Nu höjs ersättningen för den som deltar i dagliga verksamhet inom LSS.

Britt Hjertqvist (L) är förste vice ordförande i socialnämnden.Bild: Folkpartiet
Habiliteringsersättningen är inte tänkt som den huvudsakliga försörjningen för den som deltar i daglig verksamhet – många får även annan ersättning genom Försäkringskassan, till exempel aktivitetsersättning eller sjukersättning.
Läs också Kommuner missade statsbidrag till funktionshindrade
Det lokala funktionshinderrådet och anhöriga har velat att habiliteringsersättningen höjs. Och nu har socialnämnden beslutat att det blir en höjning med tre kronor per person och timme.
– Ersättningen har varit oförändrad ganska länge, så nu var det dags, säger Britt Hjertqvist (L) , som är förste vice ordförande i socialnämnden.
För 2018 kommer Lomma att använda sig av stimulansbidrag som regeringen har gett i uppdrag till Socialstyrelsen att dela ut. Det kommer nu att betalas ut retroaktivt, från januari i år. När året är slut kommer samma ersättning sedan fortsätta att betalas ut permanent av Lomma kommun.
Kommunen har också gjort en allmän översyn av den dagliga verksamheten för personer inom LSS. Där har man bland annat kommit fram till att mer behöver göras för att hitta uppdrag som matchar personernas individuella behov, vilket man nu kommer att lägga krut på.
Gå till toppen