Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Alf Göransson

Skåning kammade hem Guldklubban för andra året i rad

Näringslivstoppen Alf Göransson, född och uppvuxen i Skåne, tog hem utmärkelsen Guldklubban till bästa styrelseordförande i kategorin noterade bolag. Priset delades ut av Prins Daniel vid en välbesökt ceremoni på Grand Hôtel i Stockholm.

Marie Berglund, ordförande för Eurocon, belönades med Guldklubban i kategorin onoterade bolag och Alf Göransson i kategorin noterade bolag, för sitt uppdrag som ordförande i Loomis. Priserna delades ut av Prins Daniel.Bild: Thomas Frostberg
Sonesson, Cardo, Swedish Rail Systems och Svedala industrier finns bland de skånska arbetsgivarna på näringslivsveteranen Alf Göranssons meritlista, innan han tog klivet vidare och blev vd för NCC och senare Securitas.
Men det är inte för något av dessa uppdrag han på tisdagen tilldelades utmärkelsen Guldklubban, som delas ut av Styrelseakademien och Deloitte till bästa styrelseordförande - utan för uppdraget som ordförande i det börsnoterade kontanthanteringsföretaget Loomis.
Syftet med Guldklubban är att lyfta fram styrelseordförandes betydelse för den strategiska utvecklingen av företag, en roll som annars lätt kan hamna i skuggan av vd som många gånger får mer medial uppmärksamhet.
I samband med prisutdelningen inför ett par hundra personer i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm delade han med sig av sitt bästa råd till andra styrelseledamöter:
– Var inte rädd för att säga vad du tycker, för att få igång en debatt i styrelsen. Det kan vara lite obekvämt, men normalt sett leder det framåt.
Alf Göransson är född och uppvuxen i skånska Skivarp, gjorde lumpen på Revinge och har varit Skåne troget i det längsta trots en internationell karriär. Han bodde i Ystad fram till 2002, då han flyttade till Stockholm, men har kvar ett sommarhus i närheten av Abbekås.
I fjol vann Rune Andersson Guldklubban i kategorin onoterade bolag för sitt ordförandeskap i Mellby Gård. Inför årets final var Bert Nordberg nominerad i samma kategori för styrelsearbetet i Sigma Connectivity, men fick se sig slaget på mållinjen av Marie Berglund, styrelseordförande för Eurocon Consulting som är inriktat på automationslösningar för bland annat skogsindustrin.
Läs mer: Skånsk telekomveteran tävlar om titeln Sveriges bästa ordförande
Gå till toppen