Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Orbital Systems

Orbital nobbar Silicon Valley – lånar av EU istället

När Malmöbolaget Orbital Systems tidigare i veckan skrev på ett utvecklingslån på 150 miljoner kronor från Europeiska investeringsbanken hade man först utvärderat en motsvarande lånefinansiering från Silicon Valley Bank. Men enligt Orbitals grundare och vd Mehrdad Mahdjoubi var det europeiska alternativet överlägset det amerikanska.

Alexander Stubb, biträdande chef för Europeiska investeringsbanken, tar en selfie ihop med Orbital Systems grundare Mehrdad Mahdjoubi och Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige efter att de tre skrivit på kontraktet för ett utvecklingslån på drygt 150 miljoner kronor.Bild: Thomas Frostberg
Orbital Systems har utvecklat en teknik för att rena vatten i realtid medan personer duschar, så att vattnet kan återanvändas. Därmed kan både vatten- och energiåtgång sänkas med upp till 80-90 procent, enligt bolaget.
Utvecklingslånet från Europeiska investeringsbanken, EIB, innebär att Orbital Systems under de närmaste åren har tillgång till 15 miljoner euro – motsvarande drygt 150 miljoner svenska kronor med dagens växlingskurs – som kan användas för att bygga ut bolagets produktion.
Enda kravet är att för varje krona bolaget lånar från EIB måste det ta in lika mycket i privat kapital, något som grundaren Mehrdad Mahdjoubi inte ser som något problem. En första omgång med 50 miljoner i kapitaltillskott från befintliga ägare, för att matcha första uttaget på 5 miljoner euro från EIB, är redan i hamn.
Därmed har Orbital Systems sammanlagt tagit in 350 miljoner kronor i riskkapital hittills.
Men innan bolaget fattade beslut om att låna pengar från EIB utvärderade de också ett liknande utvecklingslån från Silicon Valley Bank, uppger Mehrdad Mahdjoubi för 8till5.
– Jämfört med Silicon Valley Bank var villkoren hos EIB mycket bättre. De har en mycket mer långsiktig inriktning som stämmer mycket bättre överens med vår långsiktiga ambition att bygga bolag, säger han.
Det budskapet gillas av Alexander Stubb, biträdande chef för EIB och tidigare statsminister i Finland. Han var personligen på plats i Orbital Systems lokaler för att underteckna lånet och få en rundtur i anläggningen som ligger bakom Malmö Centralstation.
– Om EIB kan hjälpa bolag att stanna i Europa så är det fantastiskt, förklarade Alexander Stubb i samband med att avtalet undertecknades.
Den stora skillnaden mellan Europeiska investeringsbanken och Silicon Valley Bank var enligt Mehrdad Mahdjoubi dels att räntan var högre i den amerikanska banken, dels att återbetalningstiden hos Silicon Valley Bank bara var 36 månader medan EIB:s villkor ger fem år.
– Samtidigt var det svårare med EIB eftersom vi måste kvalificera oss genom både teknisk höjd och effekt på klimatmålen, säger Mehrdad Mahdjoubi.
Utvecklingslånet är nämligen del av EU:s plan för att stötta bolag som jobbar med klimatomställning och ingår i den så kallade Junckerplanen. Inom ramen för detta klimatinriktade program lånar EIB ut omkring 600 miljoner euro per år.
– Vi vill ha företag i Europa som jobbar med klimat- och energifrågor och begränsar användningen av naturresurser. Det här är ett perfekt exempel på det, förklarar Alexander Stubb för 8till5.
Kapitalet som nu kommer in i bolaget gör det möjligt för Orbital Systems att öka antalet duschar som tillverkas under nästa år. Därmed kan bolaget bättre möta en allt starkare efterfrågan. Som ett led i detta flyttar också produktionen till en kontraktstillverkare i Åtvidaberg, något som 8till5 har berättat om tidigare i höst.
Läs mer: Orbital Systems växlar upp produktionen
Lånehandlingarna på 15 miljoner euro är påskrivna i tre exemplar och utväxlas mellan Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, Orbital Systems grundare och vd Mehrdad Mahdjoubi samt Alexander Stubb, biträdande chef för Europeiska investeringsbanken.Bild: Thomas Frostberg
Gå till toppen