Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Toys R Us krisar i julhandeln – ska stänga hundratals butiker i Norden

Ett hundratal BR- och Toys R Us-butiker, varav upp till 26 i Sverige, hotas av stängning. ”Upp mot 150 anställda i Sverige riskerar att förlora jobben”, säger Top-Toys vd Per Sigvardsson.

Toys R Us finns bland annat på Välaområdet i Helsingborg och på Jägersro i Malmö.Bild: Patrick Persson
I mars ansökte leksakskedjan Toys R Us om konkurs och stängde hela verksamheten i USA.
Läs också Toys R Us ansöker om konkurs
Toys R Us verksamhet i Norden, som drivs av det danska företaget Top-Toy sedan 1996, påverkades inte då.
Men nu väntar ett stålbad även i Norden. Ett hundratal olönsamma butiker står inför stängning och 450 anställda riskerar att förlora sina jobb, enligt information från Top-Toy.
– I Sverige hotas upp till 26 butiker av stängning. Framför allt handlar det om BR-butiker, men också några Toys R Us-butiker, säger Top-Toys vd Per Sigvardsson.
Det är ännu oklart vilka butiker som kan komma att beröras. En ansökan om rekonstruktion har lämnats in i dansk konkursdomstol, sedan ägaren vägrat skjuta till mera pengar.
En förklaring till det ekonomiska tappet är svag julhandel 2017.
Nu är det julhandel 2018. Inom fyra veckor väntas besked om vilka Toys R US- eller BR-butiker som drabbas.
Går det att handla julklappar som vanligt hos Toys R Us i Malmö och Helsingborg?
– Ja. Vi kommer att ha öppet precis som vanligt i julhandeln. Och den som vill byta julklappar efter jul kommer också att kunna göra det, säger Per Sigvardsson.
I mellandagarna, fredag den 28 december, ska nästa steg i rekonstruktionsplanen prövas i dansk domstol.
– Rekonstruktionen går ut på att vi ska stänga olönsamma enheter och behålla lönsamma och på så vis försöka ta tillbaka företaget till vinst. Vi går också in i fackliga förhandlingar.
Hur viktig är omställning till näthandel?
– Vi har i år bytt internetplattformar. För en månad sedan lanserade vi helt nya onlinebutiker, som har varit en enorm succé. Åtgärderna börjar ta fart.
För det nyligen avslutade brutna räkenskapsåret redovisar Top-Toy en nettoförlust på drygt två miljarder danska kronor. Företaget driver leksaksbutiker i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island och Tyskland. Förhandlingar pågår om att stänga ner den tyska delen.
Överlever Top-Toy?
– Jag tror stenhårt på det. Vi har en frisk kärna som kan överleva. Ett antal butiker måste stänga eftersom alltmer handel flyttar ut på nätet. Vi borde ha snabbat på utvecklingen med egen näthandel. Det har vi inte lyckats med och det är därför företaget måste rekonstrueras, säger Per Sigvardsson.
Gå till toppen