Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gävle kraftsamlar bakom bocken

På söndag invigs Gävlebocken. Förra året fick den flitig nedbrända juldekorationen stå kvar hela säsongen – en bedrift man nu hoppas återupprepa. – Många engagerar sig, säger Maria Wallberg på Gävle kommun.

Gävlebocken firade 50-årsjubileum 2016. Bara timmar efter invigningen brändes bocken ner. Arkivbild.Bild: Pernilla Wahlman/TT
En julsymbol i hela världen, om man får tro Gävles egen turistinformation. Och nog har den 13 meter höga halmbocken som varje december pryder Slottstorget i Gävle satt staden på kartan. Inte minst för att den under sin 50 åriga existens blivit nedbränd hela 29 gånger.
När bocken invigs under söndagen väntas tusentals personer närvara. Invigningen leds av komikern och programledaren Clara Henry och uppträder gör bland andra Kalle Moraeus och en del lokala förmågor.
– Det betyder oerhört mycket att staden har en så här stark symbol som är känd över hela världen, säger Maria Wallberg.
Säkerheten kommer att vara hög, både vid invigningen och under hela december. Bocken bevakas dygnet runt med vakter och kameror, samt dubbla gärdsgårdar. Dessutom har en taxistation flyttats till torget för att skapa mer rörelse. Utöver det är Maria Wallberg förtegen.
– Av säkerhetsskäl så går vi inte in på detaljer så mycket.
Det har historiskt varit svårt att förhindra att Gävlebocken förstörts. Under dess första år, 1966, brann bocken ner på nyårsafton och sedan dess har den bara fått stå kvar vid 15 tillfällen. Den har bränts, förstörts, stulits och 1976 körde någon in i bocken med en raggarbil.
I år kommer man jobba hårt för att bocken ska få stå kvar. Inte minst då det innebär en skjuts för turistnäringen.
– Blir det ett attentat tidigt på säsongen så blir det avbokningar på hotell och restauranger. Så det är oerhört viktigt för Gävle, Gävles näringsliv och alla som vill komma på besök att bocken står kvar över nyår, säger Maria Wallberg.
Klart är att Gävlebocken är en viktig symbol för staden. Det tror även varumärkesexperten Eva Ossiansson.
– Den skapar uppmärksamhet och det blir ett årligt fenomen att prata om; när ska den brinna ner, hur ska den brinna ner och ska den klara sig, säger Eva Ossiansson.
Den uppmärksamhet Gävlebocken får, inte minst i media, bidrar också till stadens varumärke.
– Det finns inget motsvarande och det finns ingen annan som kan kopiera en sådan symbol. Den är Gävle, säger Eva Ossiansson.
TT: Tror du fler mindre svenska städer skulle önska sig något liknande?
– Ja, jag tror framförallt att många kommunpolitiker skulle tycka det var roligt, säger Ossiansson.
– Det är många som försökt. Borås har ju sin Pinocchio, men den är det ingen som håller på och bränner ner.
I Gävle har det alltid funnits två läger och en diskussion angående om det är bra för staden att bocken brinner ner, berättar Maria Wallberg. Men nu har hon märkt av en förändring.
– Man börjar inse att det faktiskt är bättre att Gävlebocken står kvar. Jag tycker att det har vänt. Det är många som vill backa bocken.
Fakta

Gävlebocken

Gävlebocken är uppbyggd av halm på en trästomme. Den väger 3 ton, är 13 meter hög och 7 meter lång.

Den uppfördes första gången 1966. Det var reklammannen Stig Gavlén, som gick bort den 1 november 2018, och hans bror Jörgen som kom på idén med en stor halmbock för att stimulera handeln.

I år är det 52:a året som Gävlebocken sätts upp. Av de tidigare 51 gångerna som bocken har rests har den bara klarat sig helskinnad 15 gånger. 29 gånger har den brunnit och 7 gånger har den utsatts för andra attentat.

1976 körde en raggarbil sönder bocken och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Vid flera tillfällen har gärningsmännen kunnat gripas och fällas för skadegörelsen. Straffet har varit både fängelse och böter.

2016 brändes bocken ner bara några timmar efter invigningen. Gymnasieelever i staden byggde då en mindre bock som ställdes på platsen.

1990 byggdes en extra Gävlebock i mars, för att eldas upp i Colin Nutley-filmen Black Jack som hade premiär samma år.

Gå till toppen