Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hennes arbete aldrig varit mer lysande

Carolina Söderholm om Carin Blüchers senaste verk på Galleri Ping-Pong.

Carin Blüchers "Appearings #1".Bild: Galleri Ping-Pong

Carin Blücher och John Webb

Galleri Ping-Pong, Malmö, t o m 8/12.

Carin Blücher går från klarhet till klarhet. Så brukar det heta, när en redan bra prestation följs av något än bättre. I hennes fall innebär det snarare att gå från det gåtfulla till totalt förvillande.
Ända sedan hon tog examen från Malmö konsthögskola under tidigt 2000-tal har hon omsorgsfullt komponerat sina tablåer, lika mycket regissör och scenograf som kostymör och fotograf. Jag minns kvinnokroppar smälta in bland mönstrade textiler, medvetet förvandlade till dekorativ rekvisita à la Henri Matisse. Jag minns spelet med det monokroma i överdådigt koloristiska scener, ett glupskt och raffinerat frossande i färg, material och begär.
På senare år har hon snäpp för snäpp kapat förankringen i verkligheten, och laborerat med kvinna, kropp, kontroll och geometri. Logiken gör kullerbyttor när hon i sin senaste bildsvit "Appearings #1-8" på Galleri Ping-Pong suddar ut gränserna mellan det målade, fotograferade och fysiska rummet. Fortfarande arbetar hon handgripligt och analogt. Kameran fångar kvinnorna som är involverade i olika absurda för att inte säga omöjliga situationer, liksom inkapslade eller utspillda och stelnade.
Jag har inte sett något liknande. Det enda jag säkert vet är att hennes arbete aldrig varit mer lysande.
Samtidigt visar John Webb en serie mycket fina svartvita landskapsfotografier, "Skåne kust", i det inre rummet. Med precision får gråskalan de skånska vyerna att framträda i all sin skönhet utan spår av banalitet. Istället, som i gläntan mot horisonten vid Stenshuvud, äger hans bilder en stilla tidlöshet. Trots sin klassiska, närmast sakliga framtoning för de tanken till romantikens storslagenhet.
Carin Blüchers "Appearings #8".
Gå till toppen