Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Klimatfrågorna behöver innovation – FN planerar ett globalt center i Lund

Jorden och mänskligheten behöver en hållbar utveckling. Det kan uppnås genom innovationer, enligt FN. Och Lund kan bidra genom att FN planerar att öppna ett globalt innovationscenter på Ideon.

Världens ledare beslutade 2015 att enas om att den ekonomiska, sociala och miljömässiga utvecklingen i världen måste bli mer hållbar. Överenskommelsen kallas Agenda 2030.
För att uppnå detta måste de nya företag som startas ha en inriktning på att lösa världsproblem. Detta ska det nya globala innovationscentret som kan startas i Lund hjälpa till med.
– Det är en mjuk infrastruktur för att hitta lösningar på de stora globala problemen, men centret är fortfarande i sin linda, säger Mia Rolf, VD på Ideon Science Park.
Hon förklarar hur centret kan arbeta:
– Det kan finnas någon på Ideon eller i resten av Sverige som har en produkt som äter upp plast i havet och gör plasten till något miljövänligt. Då ska innovationscentret knyta ihop denna innovation med behovet ute i världen.
Plast i havet som samlats av Norges naturvernforbund på Frierstranda på Herøya i Norge.Bild: Heiko Junge
Det är Unop inom FN som står bakom centret. I februari i år skrevs ett "letter of intent" med Ideon. Unop arbetar med att försöka uppnå hållbar utveckling genom upphandlingar, utvecklingsprojekt och infrastrukturprojekt.
Även Region Skåne har skrivit ett "letter of intent" med Ideon om centret. Vinnova har gått in med ett första kapital på 250 000 kronor som räcker till och med februari nästa år. Även regionen och FN ska sedan vara med att finansiera centret tillsammans med Ideon Science Park som ställer upp med tid och engagemang.
– Tanken är att Vinnova ska finansiera en tredjedel och efter 2022 ska centret stå på egna ben och vara ett samarbete med det allmänna och privata, säger Mia Rolf.
Sedan tidigare finns ytterligare ett center i Antigua, Västindien. Unop tänker starta ett dussintal center i världen. De ska kopplas samman i ett nätverk som samarbetar för att lösa globala problem.
– Till exempel Colombia har stora problem med vatten- och elförsörjning. Det kanske finns ett startup där som har en lösning – men det finns ingen möjlighet att jobba med innovationsutveckling där. Då skickar FN företaget till Sverige så kan de utvecklas här.
Centret i Lund kommer att öppna möjligheter för nya företag att få tillgång till FN:s inköpskanaler. Så centret ska både uppmuntra innovatörer att lösa rätt problem – och bidra med finansiering, dels genom kontakter, dels genom att en fond kan komma att startas.
Gå till toppen