Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kronodalsgården lämnar plats för nya bostäder

Höllvikens gamla äldreboende Kronodalsgården jämnas med marken. På sikt ska ett hundratal nya lägenheter byggas på tomten. Men högt byggtryck i kommunen gör att planerna skjuts några år framåt i tiden.

Ett av de gamla husen på tomten står fortfarande kvar, eftersom Telia har en nätstation där. När den har flyttats rivs huset.Bild: Micaela Landelius
Rivningen av det gamla serviceboendet Kronodalsgården mittemot Toppengallerian i Höllviken inleddes i augusti. Arbetet har enligt projektledare Robert Seremet försenats lite, men är nu nästan klart. Tidigare under året har de boende flyttat över till Omtankens hus, där det bland annat finns 85 lägenheter och en vårdcentral.
När Kronodalsgården jämnats med marken ska det lämna plats för ett hundratal nya lägenheter. Enligt detaljplanen kan husen byggas i fyra våningar ut mot Kungstorpsvägen och två våningar inåt villaområdet vid Bokdalsvägen.
Men vem som ska bygga och om det blir hyres-eller bostadsrätter är fortfarande oklart. Kommunen har fortfarande inte gått ut med någon markanvisning för området.
– Det är ett medvetet val eftersom det byggs mycket bostäder i kommunen. Vi vill sprida ut bebyggelsen och därmed tillväxten, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
Hon räknar med att en ny byggherre kan utses tidigast 2020.
– Och byggnation kan då påbörjas tidigast under 2021-2022. Det är min bedömning i nuläget. Utvecklingen i kommunen och bostadsmarknaden kommer avgöra val av tidpunkt.
Även på tomten öster om Omtankens hus planeras bostäder. Totalt ska här byggas 30-40 lägenheter.
Gå till toppen