Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Östlunds ruta invigs i Göteborg

Ruben Östlunds "The square" belönades med Guldpalmen under filmfestivalen i Cannes 2017. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Det sociala experimentet och konstverket "rutan", som har en central roll i den prisbelönta filmen "The square", har kommit till Göteborg.
Under lördagen invigde filmens regissör Ruben Östlund och producenten Kalle Boman en nio kvadratmeter stor fyrkant inramad med vita kullerstenar på Landala Torg, rapporterar Göteborgs-Posten.
Tanken är att rutan ska fungera som en frizon där förbipasserande kan förvänta sig tillit, omsorg och hjälp från sina medmänniskor. Andra versioner av konstverket finns sedan tidigare i Värnamo, Ängelholm och i norska Grimstad.
– När man kommer hit till Landala Torg, då kan man tänka på att här tittar man varandra i ögonen när man möter dem. Och man kanske nickar ett hej. Vi skapar ett kortare avstånd mellan oss, berättade Ruben Östlund för åhörarna på torget.
Gå till toppen