Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skräpplockning kombinerat med jogging lockade entusiaster i Lomma

Att plocka skräp på egen hand är kanske inte det roligaste. Men i sällskap av andra, och i kombination med ett joggingpass, verkar det locka betydligt fler. Så kallad "plogging" har nu även kommit till Lomma.

Trots att vädret inte var det bästa fick Malin Taggu med sig ett gäng till lördagens plogging. En av dem var Jack Salomonsson (höger) , som kallar sig själv för en planeträddare.Bild: Astrid Adelgren
En liten bit utanför Hemköp i Lomma kommer Malin Taggu och Jack Salomonsson springande med varsin påse i handen, som de sedan lägger i högen bland det andra skräpet. Trots att gänget bara har hållit på och plockat i drygt tre kvart har de redan lyckats få ihop 15 mindre och två större påsar med skräp.
De mest intressanta fynden har de plockat ut: en halvdrucken vinflaska och ett oöppnat paket med torskfilé.
– Jag hittade ett paket med godis, så det finns efterrätt också, säger Bianca Taggu skämtsamt.
Bianca Taggu hittade bland annat ett oanvänt Lypsyl under lördagens plogging.Bild: Astrid Adelgren
Hon är en av dem som har kommit hit för att plocka skräp och samtidigt passa på att röra på sig lite.
– Jag hade hellre suttit hemma framför datorn, men samtidigt vill jag ha fin natur, säger hon.
Hennes mamma Malin Taggu, är initiativtagare till ploggingen i Lomma. Att plogga innebär att städa upp förpackningar, burkar och annat som slängts ute, samtidigt som man motionerar. Tanken är att göra det mindre tabubelagt att plocka skräp.
Det var efter att ha gått på en föreläsning med ploggingens grundare Erik Ahlström som Malin Taggu bestämde sig för att dra igång rörelsen i Lomma, genom att annonsera om saken i lokala Facebookgrupper.
Plogging innebär att plocka skräp och motionera samtidigt. Nu verkar rörelsen ha kommit till Lomma för att stanna.Bild: Astrid Adelgren
Nu är det tredje gången denna termin som ploggingen äger rum, och vid varje tillfälle har det dykt upp ett tiotal personer. Planen är att det ska bli ett återkommande arrangemang i Lomma och Bjärred.
En av dem som har stigit upp tidigt och kommit hit, trots det gråmulna vädret, är Jessica Grundén, om under dagen har gjort sin debut som ploggare.
– Det är kul att göra detta tillsammans.
Jessica Grundén hittade ett par gamla solglasögon i en buske.Bild: Astrid Adelgren
Gänget upplever egentligen inte Lomma som så särskilt skräpigt. Men påsarna som de lyckats samla ihop på mindre än en timme talar sitt tydliga språk.
– Bara detta är insamlat på och omkring Centrumtorget, säger Malin Taggu.
Skräpplockning och motion är en utmärkt kombination, tycker hon.
– Du måste ju böja dig mycket när du plockar skräp, så det blir mycket knäböj. Och även lite styrketräning!
Gå till toppen