Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Allt ljus på Stefan Löfven.

Många drar i Stefan Löfven.Bild: Jessica Gow/TT
Det är många som nu sliter och drar i Stefan Löfven (S). Många som vill låna hans öra. Efter att Centern och Liberalerna i veckan presenterat sina listor med krav på ”högerpolitik” har andra intressen anmält sig.
Det finns gränser, förklarade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, för vad V kan acceptera att en S-regering gör. Löfven kan inte vara säker på att V stödjer honom.
På fredagen var det Miljöpartiets tur att ställa sig i de krävande friarnas kö. I P1-morgon sade det gröna språkröret Isabella Lövin att partiets ”ingång är att vi kommer att rösta rött för varje regering som vi inte ingår i”. Men Lövins krumbuktande avslöjade hennes partis bräckliga självförtroende; MP är inte i position att ställa tuffa krav.
Den våg av önskningar och krav som Löfven möter kommer inte enbart från andra partier. De egna leden är inte mycket sämre.
I radion i torsdags möttes två S-röster, tidigare justitieministern Thomas Bodström och den röde, facklige debattören Daniel Suhonen. Bodström argumenterade att Löfven bör möta de liberala kraven, alternativet för S är att få igenom ”noll” av sin politik. Suhonen menade tvärtom: ”Socialdemokratin kan inte vara en organisation som man kan upphandla ren högerpolitik av.”
Löfven måste upptäcka ljuset. Han bör se att Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) faktiskt har öppnat fönster som varit politiskt stängda i åratal. I decennier.
Ta inslaget i SVT:s Rapport på torsdagskvällen. Efter kravet från C och L att hyresmarknaden reformeras spelade Marie Linder, förbundsordförande i den S närstående Hyresgästföreningen, upp hela sitt register:
”Man ska inte äventyra tre miljoner hyresgästers trygghet och hem. Då kommer jag att mobilisera.”
Hon hotar att mobilisera. Så här tydligt framgår det sällan. Att Hyresgästföreningen i praktiken har ett veto mot reformer av den skadliga hyresregleringen. Att organisationen gång efter annan skrämmer allmänheten med ordet ”marknadshyror”. Att dessa militanta traditionalister jagar politiker som vågar föreslå även modesta förändringar på hyresmarknaden.
Också nationalekonomen Lars Calmfors uttalade sig i Rapport. Han var inte förvånad över Hyresgästföreningens agerande: ”De representerar ju framför allt de som redan bor billigt.”
Så är det. Hyresgästföreningen talar för insiders, de som redan har ordnat sitt boende. Den talar inte för alla bostadslösa ungdomar, inte för alla de personer som jagar bostad men saknar det kapital och de kontakter som krävs.
Men nu. Äntligen kan det bli lite tryck i bostadsfrågan. Äntligen uppstår ett politiskt läge – ett möjligheternas fönster – att reformera hyresmarknaden. Inte genom att pang bom införa marknadshyror. Men genom att – över blockgränsen – släppa fram mer av marknadssignaler på en stel ickemarknad. Successivt och ansvarsfullt. Så att fler bostäder kan byggas och rörligheten öka.
Just nu står en rad möjligheternas fönster på glänt. Liberala fönster. På bostadsmarknaden. På arbetsmarknaden. På skatteområdet. Varför inte släppa in mer av ljuset och den friska luften.
Gå till toppen