Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ambulans mot självmord på plats till våren – så fungerar förlagan i Stockholm

Många skånska poliser har försökt få självmordsbenägna att låta bli. Nu kan de få hjälp av en ambulans med specialutbildad personal.
Redan till våren hoppas Region Skåne ha den på plats.

Psykiatriambulansen ser ut precis som en vanlig ambulans. Det är viktigt för att inte peka ut psykiatripatienter särskilt vid utryckning.Bild: Fredrik Nilsson/Norra Stockholms psykiatri
Den kallas PAM-ambulansen. Stockholms läns landstings specialambulans som rycker ut när någon står i begrepp att ta livet av sig. PAM står för Psykiatrisk Akut Mobilitet och har funnits sedan 2015. Först på försök i två år men sedan omedelbart i ordinarie verksamhet. Och de har att göra.
– Vi rycker ut sex, sju gånger varje dygn, säger Mattias Karlsson som är samordnare för verksamheten.
Ambulansen är bemannad med två specialistsjuksköterskor inom psykiatri och en ambulanssjukvårdare och är igång mellan klockan två på eftermiddagen och två på natten, den tid då de allra flesta väljer att försöka ta sina liv.
Läs också Småbarnspappan Adam överlevde självmordsförsöket: ”Jag har fått en ny chans”
Fördelarna med att skicka PAM-ambulansen framför en radiobil från polisen är flera. Framför allt handlar det om kunskap och erfarenhet och ambulansens facit är starkt. Inte vid ett enda tillfälle sedan 2015 har någon tagit livet av sig efter att de fått kontakt med ambulansens personal.
Mattias Karlsson menar också att en ambulans som kommer är mindre stigmatiserande för en människa som står i begrepp att begå självmord, än polisen. Samtidigt kan också ambulanspersonalen på plats ta del av journaler och uppgifter om personen om denne sedan tidigare haft kontakt med psykiatrin, och så är det ofta. Det ger ytterligare en fördel jämfört med polisen.
Det typiska fallet är dock inte en människa som står på ett järnvägsspår eller på en bro beredd att hoppa. Oftare handlar det om människor som befinner sig hemma och mår väldigt dåligt. En anhörig kan ha slagit larm eller också är det den självmordsbenägne själv som ringt efter hjälp.
Då kan ambulanspersonalen göra en bedömning där och koppla samman personen med resurser inom öppenvård eller ta med sig personen in till psykiatrin.
– I 30 procent av fallen lämnar vi patienterna hemma och det hjälper också till att avlasta de psykiatriska akutmottagningarna, säger Mattias Karlsson.
Nu ska Region Skåne skaffa sig en likadan ambulans. Planerna har funnits en tid, beslutet är fattat, men införandet har skjutits på framtiden av olika skäl.
Just nu arbetar man med att hitta en projektledare som ska leda arbetet och till våren är det dags. Först blir det en försöksverksamhet under tre år i sydvästra Skåne och Malmö. Ambulansens uppdrag blir också bredare än att bara åka för att förhindra självmordsförsök. Också andra uttryck för psykisk ohälsa ska man kunna hantera.
Det har dock arbetats med frågan sedan tidigare, fast på ett annat sätt. All den vanliga ambulanspersonalen har under tre års tid utbildats i att bättre kunna möta psykiatripatienter ute på fältet.
– Vi har jobbat länge med att alla ambulanser ska vara psykiatriambulanser. Men det hindrar ju inte att vi får spetskompetens också, säger Maria Antonsson-Anderberg på Psykiatridivisionen inom Region Skåne.
Fakta

10 nummer att ringa om du behöver hjälp

Funderar du på att ta ditt liv eller känns livet bara oerhört tungt just nu? Det finns många du kan ringa till, prata eller chatta med eller skicka ett mejl till om din situation och få hjälp. Här är några.

Det finns flera organisationer och myndigheter i Sverige som arbetar med att förhindra självmord och i många fall finns de bara ett telefonsamtal eller en chatt bort. Här är en lista på några av dem du kan höra av dig till. Också du som känner någon du är orolig för kan höra av dig för att få råd och hjälp om hur du kan hjälpa.

Telefonnummer:

90 101

Självmordslinjen. Numret går till mind.se, en landsomfattande organisation som arbetar med psykisk ohälsa. Öppet varje dag klockan 06-24.

020-85 20 00

Föräldratelefonen. Numret för dig som är förälder och som är orolig för ditt barn eller någon annans barn. Öppet klockan 10–15 på vardagar samt klockan 19-21 på torsdagar.

020-22 22 33

Äldretelefonen. Numret för dig som är över 60 år och mår psykiskt dåligt. Öppet varje vardag klockan 10-15.

08-702 16 80

Jourhavande medmänniska. För dig som söker medmänskligt stöd under natten. Öppet varje dag klockan 21-06.

0771-22 00 60

Hjälplinjen. För dig som behöver tillfälligt psykologiskt stöd. Öppet varje dag klockan 13-22.

112

Jourhavande präst. För dig som behöver någon att dela dina tankar med. Öppet varje dag klockan 21-06. Ring 112 och fråga efter jourhavande präst.

031–800 650

Kyrkans jourtjänst. För dig som vill tala om det svåra med en medmänniska. Öppet varje vardag klockan 13-21 och övriga dagar klockan 16-21.

116 111

Bris. Är du under 18 år kan du ringa till Bris och få prata med en kurator om det som känns jobbigt. Öppet alla dagar klockan 14-21.

1177

Vården. Om du känner att du behöver hjälp och rådgivning kan du får det här. Öppet dygnet runt.

112

Akutnumret. När livet står på spel precis i detta nu kan du få hjälp här.

Gå till toppen