Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny dansk EM-seger – negativt för Sverige

Danmark är vidare till EM:s huvudrunda efter sin andra raka seger. 28–21 mot Polen innebär att Sverige inte kan gå vidare med maximala fyra poäng till huvudrundan.

Danmark stoppade effektivt Polen och vann komfortabelt (28–21) sin andra raka match i handbolls-EM.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Danskorna inledde EM i franska Nantes med att besegra Sverige med 30–29 i en dramatisk premiär. Sverige möter senare i kväll Serbien, som vann sin öppningsmatch mot Polen med 33–26.
De tre främsta i gruppen avancerar vidare till EM:s huvudrunda och dit tar lagen med sig poäng från inbördes möten. Eftersom Danmark är vidare får laget ta med sig poängen mot Sverige och därmed kan Blågult som mest få med sig två poäng till mellanrundan. Då krävs det dock seger mot Serbien och vinst i gruppavslutningen mot Polen på tisdag.
– Polen har en väldigt stark startsjua och är bra i början av matcherna, men håller man uppe tempot och fortsätter trycka så tror jag att Sverige tar det, säger danskan Kristina Jørgensen.
Vid förlust mot Serbien blir mötet med Polen en måstematch för att Sverige ska gå vidare i mästerskapet.
Ett möjligt utfall i grupp A är dock att samtliga tre lag går vidare med två poäng. För att det ska bli verklighet krävs dels att Sverige vinner sina två avslutande matcher och dels att Serbien slår Danmark på tisdag.
Mot Danmark fick Polen en fin start på matchen och ledde en bit in i första halvlek med 4–1, men Danmark vaknade till och när polskorna inte gjorde mer än tre mål på halvlekens sista 17 minuter var danskorna i pausledning med 11–9.
I upptakten av den andra halvleken kunde Danmark, som vilade storstjärnan Stine Jørgensen, rinna ifrån till en enkel seger med sju bollar.
Gå till toppen