Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gävlebocken invigd av Henry och Moreaus

– Gävligt välkomna hit! ropade konferencieren Clara Henry inför de ungefär tusen personer som samlats vid Slottstorget i Gävle. En av våra främsta julsymboler – Gävlebocken – är invigd.

"Julen börjar ju i Gävle, am I right?", sade Clara Henry vid invigningen av Gävlebocken.Bild: Mats Åstrand/TT
13 meter hög och tre ton tung. Årets upplaga av den stora bocken reste sig över folkvimlet medan ett luciatåg sjöng stämningsfulla jullåtar bland lysande stjärnor.
Komikern och programledaren Clara Henry, som ledde invigningen, berättade att det har tagit ungefär 1 000 timmar, en lastbil fylld med hö, 600 meter snöre och 12 000 knutar för att få ihop den ståtliga bocken.
– Jag har aldrig känt en bock som är så känd och så bra på PR, han har ju till och med ett eget twitterkonto, sade Henry.
Förutom en del lokala förmågor uppträdde även Gävles symfoniorkester, idoldeltagaren Alva Brodin och musikern Kalle Moreaus under invigningen den första advent.
Enligt Gävle kommun kommer säkerheten runt bocken att vara hög under hela december. Bocken bevakas dygnet runt med vakter och kameror, samt dubbla gärdsgårdar. Dessutom har en taxistation flyttats till torget för att skapa mer rörelse.
De flesta Gävlebockar som ställts upp under åren har blivit nedbrända, i fjol fick den dock stå kvar hela säsongen.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en uppgift om hur många bockar som byggts genom åren. Uppgiften har strukits eftersom den är osäker.
Fakta

Gävlebocken

Gävlebocken är uppbyggd av halm på en trästomme. Den väger 3 ton, är 13 meter hög och 7 meter lång.

Den uppfördes första gången 1966. Det var reklammannen Stig Gavlén, som gick bort den 1 november 2018, och hans bror Jörgen som kom på idén med en stor halmbock för att stimulera handeln.

Av de tidigare gånger som bockar har rests i staden har den bara klarat sig helskinnad 15 gånger. 29 gånger har den brunnit och 7 gånger har den utsatts för andra attentat.

1976 körde en raggarbil sönder bocken och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Vid flera tillfällen har gärningsmännen kunnat gripas och fällas för skadegörelsen. Straffet har varit både fängelse och böter.

2016 brändes bocken ner bara några timmar efter invigningen. Gymnasieelever i staden byggde då en mindre bock som ställdes på platsen.

1990 byggdes en extra Gävlebock i mars, för att eldas upp i Colin Nutley-filmen Black Jack som hade premiär samma år.

Gå till toppen