Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Flickan som ska rädda världen.

Greta Thunberg.Bild: Hanna Franzén/TT
Först var hon en ensam röst som ropade i öknen där hon satt på Mynttorget utanför riksdagshuset och skolstrejkade för klimatet.
Nu har hon en hängiven och ständigt växande följarskara som dyrkar marken hon går på. Nu är hon – om vi ska tro hajpen – på god väg att bli Greta med hela världen.
Det är något religiöst över det hela. Greta, ett helgon, en sentida Jeanne d'Arc, som slåss för klimatet, för jordens och mänsklighetens framtid.
Men hon riskerar inte att likt Jeanne d'Arc brännas på bål. Snarare att kramas ihjäl.
Greta Thunberg, 15, hade bara klimatstrejkat några veckor innan hon bjöds in av skådespelaren och tidigare guvernören i Kalifornien, Arnold Schwarzenegger, till hans årliga internationella klimatkonferens i Wien.
Och vid det pågående klimatmötet i polska Katowice finns hon på plats.
Det är omöjligt att inte imponeras av henne. Men sedan?
Hon har fått anpassad studieplan av skolan för att kunna fortsätta sin strejk varje fredag. Att Greta Thunbergs närmaste stöttar henne – för hennes eget bästa – är sin sak. Men hur tänker alla de vuxna som nu upphöjer henne till ledare, till profet, till frälsare?
Greta Thunberg förväntas rädda oss alla genom att väcka massorna och därmed sätta press på världens ledare.
De som lägger denna oerhörda börda på en 15-årings axlar tar också ett oerhört ansvar.
Hoppas de vet vad de gör. För hennes skull.
Gå till toppen