Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Återvinna eller försvinna – Skanörselever tävlar i ”Resterkocken”

Grönt är skönt – även när varorna har passerat bäst före-datum. Matsvinn och återvinning stod på schemat när sjundeklassarna på Skanörs skola tävlade i "Resterkocken".

Sjundeklassarna Josefine Magnusdottir Levau och Charlie Snowden deltog i "Resterkocken". tillsammans med sina klasskamrater.Bild: Skanörs skola
I lördags var sista möjligheten att delta i tävlingen och med timmar till deadline fixade eleverna ett sistaminutenbidrag.
– Det blev lite med andan i halsen, men mina elever nappar på allt, säger Anna Karlsson, hemkunskapslärare på Skanörs skola.
– Det är viktigt att vi lär eleverna att bäst före-datum inte är allt. Att man måste lukta, smaka och känna för att kunna avgöra om en vara går att använda i matlagningen.
Smoothie, gaspaschosoppa och zucchiniplättar stod på tävlingsmenyn.Bild: Skanörs skola
Ica i Skanör sponsrade med tio till femton kilo frukt och grönt, som annars skulle slängas. Med partiet följde också slokande kryddor och örter, som eleverna fick vattna upp för att kunna använda i matlagningen.
– På äpplen och apelsiner fick vi skära bort det som gick att återanvända. Det är viktigt att man lär sig att testa sina gränser, säger Anna Karlsson.
Ett recept på apelsin, citron, ingefära, spenat och bananer blev basen till "Skanörs skolas egen supersmoothie". Men barnen gjorde också en gaspaschosoppa med tomat, basilika, chili, citron och gurkstavar. En annan favorit var zucchiniplättarna gjorda på ricotta och ägg, som hade passerat bäst-före-datumet med en vecka.
Bruna bananer blir en banankaka.Bild: Skanörs skola
Matlagningen dokumenterades i en film som nu har skickats in till tävlingsledningen. Vinnaren kommer att presenteras inom kort.
– Hållbar utveckling och att återvinna ligger i tiden. Det är inget fel på maten bara för att den har passerat ett visst datum. Vi vill uppmuntra våra elever till det tänket. Både kollegiet och barnen åt och tyckte att det smakade bra.
Och planerna på att återvinna i skolköket slutar inte med en tävling. På måndagen kom en ny leverans bananer.
– Kanske kan det bli en banankaka i veckan, funderar Anna Karlsson.
Fakta

Recept på Super-smoothie à la Skanör:

Halvbrun banan och fryst banan

Ingefära som börjat bli mjuk och skrynklig

Apelsin från ICA som de tänkt slänga

Citron som vi skar bort möglet på

Spenat som hade gått ut, men luktade gott

Mixa ihop allt servera välkyld

Fakta

Om tävlingen

"Resterkocken" har pågått mellan den 1 oktober och den 1 december. Totalt har 161 bidrag skickats in.

Bakom tävlingen står Sysav, Nordvästra Skånes Renhållnings AB, Lunds Renhållningsverk och ägarkommunerna.

Gå till toppen