Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Det räcker inte att besluta om fler poliser.

Vägen till polisyrket lockar alltför få.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Riksdagspartierna har bjudit över varandra med satsningar på polisen. 10 000 fler poliser till år 2024, löd Socialdemokraternas bud i fjol. Moderaterna vill ha minst lika många och presenterar nu nya satsningar för att nå målet.
En genomsnittlig polislön ska på sikt höjas med 3 000 kronor i månaden, anser M, som i ett första steg anslår 360 miljoner kronor till ändamålet. Därutöver föreslås en modell där poliser ska kunna få sina studieskulder avskrivna efter fem års arbete. Allt för att få fler att vilja bli poliser och stanna kvar i yrket.
Samtidigt påminner nya siffror från Polismyndigheten om hur komplexa målsättningarna är. Att öka antalet poliser är uppenbart mycket lättare sagt än gjort. Trots att Polismyndigheten tidigare beslutat att 1 020 nya studenter skulle antas till polisutbildningarna vid terminsstart i början av januari nästa år har det inte beställts mer än 750 utbildningsplatser. Det är färre än antalet platser i höstas, trots att två nya utbildningsorter – Malmö och Borås – har tillkommit sedan dess.
Fler polisutbildningar, men färre utbildningsplatser – nog kan det låta märkligt.
Förklaringen är att det varit svårt att fylla utbildningsplatserna som Polismyndigheten måste betala för i vilket fall som helst. Vissa sökande hoppar av under ansökningsprocessen medan andra helt enkelt inte bedöms hålla måttet.
"Vi ställer höga krav på dem som ska bli poliser", säger gruppchefen på polisens personalavdelning, Stefan Wehlin, till Sveriges Radio.
Så bör det naturligtvis förbli – att vara polis är inte vilket uppdrag som helst. Men uppenbart måste mer göras för att få fler verkligt väl lämpade att söka sig till polisyrket.
Det finns skäl att fundera på varför så samhällsviktiga arbetsuppgifter inte lockar fler. Polisyrket måste uppenbart göras mer attraktivt och M har rätt i att högre lön kan vara en viktig del i det. Men att börja skriva av studieskulder för poliser kan vara en vansklig väg. Det saknas inte andra bristyrken i det offentliga och det övergripande målet måste vara att den så kallade utbildningspremien med god marginal ska väga upp för studieskulder.
Fast det kan finnas andra möjligheter att göra polisyrket mer lockande. Som Polisförbundet påpekade i början av året skulle fler civilanställda inom polisen till exempel kunna lätta på administrativa bördor så att fler polisutbildade kan vara i yttre tjänst. Med erbjudande om bättre villkor borde det också gå att locka tillbaka en del av alla de poliser som har lämnat yrket.
En rad olika åtgärder behövs för att göra det mer lockande att jobba inom polisen. Brottsbekämpningen, som hör till statens verkliga kärnuppgifter, kan inte med bästa vilja sägas fungera på ett tillfredsställande vis. Skjutningar och gängkriminalitet visar att lagens långa arm behöver bli ännu längre. Och uppenbart måste mer göras än hittills om antalet poliser ska komma ens i närheten av politiskt uppsatta mål.
Gå till toppen