Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Gränspolisen har inte lättat på kontrollerna

Trots att gränspolisen inte längre har som mål att kontrollera samtliga inresande vid Lernacken, Hyllie station och Helsingborgs hamn har antalet gränskontroller inte minskat.
Nu förbereder sig gränspolisen för skarpa kontroller också av utresande.

Sedan gränskontrollerna förändrades i somras har antalet kontroller per vecka varit oförändrat högt.Bild: Hussein El-alawi
– Målet är inte längre att vi ska ha hundraprocentiga gränskontroller. Vi har nu mer profilerade kontroller med ökad fokusering på gränsöverskridande brott, säger Michael Sundström, gruppchef vid gränspolisen i södra Sverige.
Antalet kontroller ligger kvar på en hög nivå. I fjol kontrollerade polisen tio miljoner inresande. Den volymen väntas gränspoliserna i Skåne nå upp till även i år.
Andelen kontrollerade resenärer varierar dock kraftigt. Vissa veckor kan nivån ligga mellan 60 och 70 procent, andra veckor stiger andelen kontrollerade till 90-95 procent.
– Det är olika vecka för vecka. Det beror på vad vi lägger fokus på just för tillfället, säger Michael Sundström, som berättar att gränspolisen i förra veckan lade vikt vid de belgare som var på väg till Malmö för att se fotbollsmatchen MFF-Genk.
– Vi kontrollerade flertalet av de tillresta belgiska högrisksupportrarna och utförde ett stort antal kroppsvisitationer. Vi beslagtog en del pyroteknik och fickknivar, föremål som annars kunnat komma till brottslig användning i samband med matchen, säger han.
Samtidigt som gränskontrollerna finns kvar i Malmö, Helsingborg och Trelleborg har gränspolisen en ny närvaro på tre andra platser i Sydsverige – i Karlshamn, Karlskrona och Ystad. De kontrollerna görs efter direktiv från regeringen, men har hittills varit väldigt få.
Under vecka 46 och 47 kontrollerade gränspolisen två färjor i Ystad, en i Karlskrona, men ingen i Karlshamn. Enligt Michael Sundström är det svårt att säga något om resultaten.
– Vi har inte hunnit vara på de nya kontrollposterna jättemycket. Men vi ska öka vår närvaro. Där finns ju intressanta individer med kopplingar till färjetrafiken till Baltikum och Polen, säger han.
Gränspolisens ambition är att utöka kontrollerna av utpasserande gods – och därmed göra det svårare för den organiserade brottsligheten att föra ut stora mängder stöldgods från Sverige.
– Sedan i somras har vi mandat att också kunna kontrollera utresande. Sverige har ju enorma problem med saker som blir stulna och som omgående förs ut ur landet av utländska stödligor. Vi har haft flera häleriärenden där utresande haft stöldgods med sig i bilen, säger Michael Sundström.
Det finns ingen tillgänglig statistik över hur många misstänkta brottslingar som åkt fast i gränskontrollerna i Skåne, men enligt Michael Sundström har flera återvändande IS-krigare ertappats.
– Vi är duktiga på att lokalisera utrikes stridande som återvänder till Sverige, säger han – utan att vilja gå in på hur många återvändare som upptäckts och hur gränspolisen hanterar sådana ärenden.
De vanligaste brotten som avslöjas är dock vardagsbrott som narkotikainnehav, olovlig körning och rattfylleri. Enligt Michael Sundström kan gränspoliserna under vissa veckor ertappa femton-tjugo rattfyllerister.
– Det rör sig oroväckande ofta om personer som kör tunga ekipage. Vi har haft flera lastbilsförare som kört biltransporter, säger han.
Så många har kontrollerats vid gränserna:
Hösten 2017Hösten 2018
Lernacken147 700191 000
Hyllie94 10072 500
Helsingborg39 50020 200
Malmö hamn6000
Totalt: 281 900283 700
Jämförelsen gäller genomsnittet för vecka 41-43 2017 och vecka 46-47 2018. Källa: Polisen
Läs alla artiklar om: Gränskontrollerna
Gå till toppen