Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gunnel ”Nilsson” Göransson har avlidit

Gunnel Nilsson och Lennart Kjellgren, foto från en träff i Hörby 1967.Bild: Sydsvenskan
Sångerskan och skådespelerskan Gunnel "Bialitt" Göransson (tidigare Nilsson), Malmö, har avlidit i en ålder av 85 år efter en kort tids sjukdom.
– Min farmor var den varmaste och goaste man kan tänka sig, säger Robin Svensson, Stockholm, som är verksam som kapellmästare för "Mamma Mia! The Party" och SVT:s "Så ska det låta".
Förutom ett liv med musiken drev Gunnel Göransson även ett café i Malmö:
– Där bjöd hon in hemlösa kring högtiderna. Alla var alltid välkomna in. Hon var noga med att behandla alla lika, säger Robin.
Gunnel "Nilsson" Göransson, som det skrivs i dödsannonsen, var aktiv långt upp i åren:
– Hon var duktig musikaliskt, men hade alltid höga krav på sig själv. Hon var en stor förebild både i livet och på scen. Hon var alltid stöttande, säger Robin Svensson.
Gunnel Nilsson blev känd för hela svenska folket i början på 1960-talet i underhållningsprogrammet Bialitt, som sändes för första gången 1961 med Lasse Holmqvist som programledare.
Gunnel Nilsson framträdde i programmet tillsammans med Lennart Kjellgren, som var skånsk vissångare, författare och journalist. Gunnel Nilsson och Lennart Kjellgren underhöll med bland annat gamla skillingtryck. Utöver de återkommande sånginslagen i Bialitt med Lennart Kjellgren och Gunnel Nilsson medverkade även en rad gäster, såväl sångartister som kulturpersonligheter.
Gunnel Nilsson och Lennart Kjellgren (1922–2015) gav även ut flera skivor tillsammans.
Gunnel "Bialitt" Nilsson föddes den 14 oktober 1933 i Malmö.
Hon var tidigt engagerad vid Folkets parks barnteater och deltog i tidningen Arbetets ungdomsrevy, där hon spelade mot Jan Malmsjö. Hon filmdebuterade 1944 i Rännstensungar.
Hon var även med i filmer som "Den glade skräddaren" med Edvard Persson (1945) och "Tre dar på luffen" (1964).
Gunnel Nilsson deltog i 1962 års julkalender "Storskogens tomtefamilj". Under senare år (1994–2000) spelade hon receptionisten Ebba vid Ystadspolisen i filmerna om Kurt Wallander. Och hon var med i Henning Mankells film "Labyrinten".
– Hon var även med i Nöjesteaterns uppsättning av "My Fair Lady" med Jan Malmsjö. Hon var väldigt aktiv, säger Robin Svensson.
Begravningsgudstjänsten äger rum i Limhamns kyrka den 7 december.
Gå till toppen