Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Ingen tid att bråka i Katowice.

FN:s generalsekreterare António Guterres talar i Katowice.Bild: Czarek Sokolowski
Utsikterna var begränsade när FN:s stora klimatkonferens, COP24, inleddes på allvar under måndagen. Inte bara för att värdstaden, polska Katowice, höljdes i smog.
När det är viktigare än på länge att nå gemensamma lösningar tycks samarbetsförmågan vara ovanligt klen.
Under de närmaste veckorna ska det förhandlas i Polen om hur målen från klimatavtalet i Paris 2015 ska nås. 195 länder har åtagit sig att bidra till att begränsa den globala uppvärmningen till högst två grader. Men i några avseenden är förutsättningarna att lyckas sämre idag än när avtalet slöts.
Läget kompliceras förstås av att USA har dragit sig ur Parisavtalet och att det finns risk för att Brasilien gör detsamma. Men väl så oroande är den allmänt försämrade stämning som märks i olika former av internationellt samarbete.
Grundproblemet är större än handelskriget med Kina som den amerikanske presidenten Donald Trump har dragit igång. Det framgår till exempel av slutdokumentet från G20-mötet som avslutades i helgen. Osämja drev kompromisserna så långt att det i avgörande frågor – som klimat, handel och migration – är svårt att ens utläsa någon gemensam vilja.
Lägg därtill hur osämjan har tilltagit inom EU på senare år. Flera medlemsländer är på kollisionskurs med samarbetets principer. Och Storbritannien, som håller på att lämna unionen, kan inte enas med Bryssel om hur skilsmässan ska gå till.
Förvecklingar mellan länder på olika områden riskerar att försvåra förhandlingarna i Katowice. Men åtminstone en sak talar ändå för att de borde kunna komma överens. Enligt en ny FN-rapport krävs en stor förändring globalt inom tolv år för att det ska vara möjligt att nå klimatmålen.
Tydligare kan det inte bli:
Det finns inte tid att bråka.
Gå till toppen