Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kulturskolans nya chef vill se diskussion om köerna

Hon började själv spela fiol som liten på kulturskolan i Helsingborg. Nu börjar Kit Armini som chef för kulturskolan i Lomma – men vill inte säga något konkret om hur köerna ska kunna kortas.

Kit Armini, ny kulturskolechef i Lomma.Bild: Christian Almström
Under sin första vecka som ny kulturskolechef har Kit Armini börjat sätta sig in i verksamheten, bland annat genom att gå på ett antal konserter.
– Det är jätteroligt! Det är en sådan lyx att få prata om kultur och barns utveckling på jobbet, säger hon.
Själv spelar hon fiol och har tidigare jobbat som fiollärare både på kulturskolor och som egenföretagare. På sitt nya chefsjobb ser hon framförallt fram emot att jobba med både barnens och personalens utveckling.
– Det finns en kraft i konsten. Jag ser fram emot att få jobba konkret för att skapa förutsättningar för barn och unga att utveckla självkänsla och självförtroende genom konsten, säger hon.
Läs också Korta köerna till musikskolan
Hon ser också köerna till kulturskolan som en prioriterad utmaning – många barn får köa i flera år för att få en plats. Samtidig vill Kit Armini inte ge något konkret svar på hur köerna ska kunna kortas.
– Det går inte bara att diskutera en siffra. Innan man erkänner det som en stor fråga bör man analysera siffran. Många av de som står i kö spelar redan ett annat instrument och vill bredda sina kunskaper, säger hon.
För tillfället består kön till Lommas kulturskola av ungefär tusen köplatser, men en del av den siffran utgörs av att samma barn köar till flera olika instrument, och på så vis räknas mer än en gång. Av de som står i kön spelar omkring en tredjedel också redan ett instrument, men köar samtidigt för andra.
Kit Armini tycker därför att det behövs en politisk diskussion kring om det viktigaste är att alla barn får en plats, oavsett instrument, eller att alla får spela det de helst vill.
– Det hjälper inte att erbjuda dem vilket instrument som helst, då står de kvar i kö till det instrument de egentligen vill gå på. Om målet bara ska vara att minska en siffra löser inte det sig på det sättet.
För tillfället är piano det flest barn vill spela.
– Där har vi gjort en satsning och ökat med ytterligare en tjänst det senaste året, så får vi se om vi ska bredda ytterligare. Det hänger bland annat ihop med lokaler, säger Kit Armini.
Till jobbet som kulturskolechef kommer Kit Armini närmst från högskolan för scen och musik i Göteborg, där hon jobbade med antagningen till olika program. Hon har tidigare också varit studierektor på musikhögskolan Ingesund i Värmland.
Som barn började hon själv att spela fiol på kulturskolan i Helsingborg. Just nu har hon däremot inte särskilt mycket tid för eget spelande.
– Inte mycket, just nu är det ganska vilande. Men jag har en treåring som jag spelar en del med.
Gå till toppen