Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många befarade ungdomsbus när hundraåring firades

Ungdomligt busliv med fyrverkerier?
Nej. Hundraårskalas för Svedalas äldsta mäklarfirma!

Bild: @imageAuthorName

Lördagskvällen fick en spektakulär avslutning när mängder av Svedalabor kunde höra smällarna från och se himlen lysas upp av ett flera minuter långt fyrverkeri.

Många undrade vad som var på gång. I en tråd i den lokala Facebookgruppen Svedala gavs uttryck för så väl ilska som som uppskattande reaktioner i över hundra kommentarer.
En del irriterades över vad som uppfattades som ungdomsbus. Andra klagade över störd nattsömn eller skrämda husdjur, medan ytterligare personer gladde sig åt ett imponerande skådespel på himlen.
Få verkade veta att källan till uppmärksamheten var hundraårsfirandet av Boutrednings- & Mäklarfirma Hilding Ottosson AB.
– Vi hade en jubileumsmiddag med hundra inbjudna gäster i Siriusordens hus vid torget. Vid tolvslaget hade vi först en föreställning av elddansare och sedan ett fyrverkeri för att fira. Sedan fortsatte eldshowen. Det var väldigt lyckat, säger Mikael Ottosson som driver företaget tillsammans med sin bror Håkan Ottosson.
Han berättar att fyrverkeriet hölls under ordnade former och med polisens tillstånd.
– Det var en hel del folk som samlades. Torget var ju avspärrat och polisen var på plats. Många tyckte att de var en fantastiskt föreställning, säger Mikael Ottosson och fortsätter:
– Jag förstår att några stördes och det ber vi om ursäkt för. Men det är svårt att informera om en sådan här sak i förväg eftersom fyrverkeriet var tänkt som en överraskning. I övrigt kan vi inte göra mer än att söka och få polisens tillstånd och anlita sakkunnig personal för att sköta själva fyrverkeriet.
Mäklarfirman grundades 1918 av Hilding Ottosson, lantbrukarson från Krågeholm, efter avslutade studier på Östra Grevie folkhögskola.
– Hilding Ottosson var vår farfar. Utöver mäklarfirman hade han också olika kommunala förtroendeuppdrag. I över tio år var han kommundirektör här i Svedala, säger Mikael Ottosson.
Efter Hilding Ottosson drevs rörelsen av hans son och brödernas far Bengt Ottosson.
Firman hade fram till år 2000 lokaler på Storgatan 18. Numera finns kontoret på samma gata på nummer sju. Cirka fem personer arbetar i företaget som utöver mäklartjänster även erbjuder auktionsverksamhet och juridisk rådgivning i familjerätt.
Med sina hundra år i branschen är rörelsen enligt Mikael Ottosson en av landets äldsta mäklarfirmor.
– På orten är vi definitivt äldst. I landet som helhet tror jag bara att det finns en handfull firmor som är hundra år eller äldre, säger han.
Hilding Ottosson var verksam både som mäklare och auktionsförrättare. Bilden är tagen vid en lantbruksauktion i Hyllie 1942. På bilden syns Hilding Ottosson sittandes på vagnen närmast i bild.Bild: Sydsvenskan
Gå till toppen