Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Musikhjälpens” bodar på plats trots gatustopp

”Musikhjälpens” bodar, inklusive sändningsstudion, kom på plats på Stortorget tidigt på måndagsmorgonen.
Detta trots ett tvärstopp på grund av gatuarbete på Stora Södergatan, som satte käppar i lastbilshjulen.
– Då fick vi hjälp av polisen, säger Tomas Olsson, SVT:s produktionsledare.

En bod kommer lastad och dimper ned på Stortorget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det var vid halvsjutiden på måndagsmorgonen som två lastbilar med bodar på släpen fick bromsa in på Stora Södergatan. Enda lösningen var då att backa.
– Men det får man ju inte göra genom ett trafikljus, konstaterar Tomas Olsson.
Så han ringde Lundapolisen.
– Polisen hade vänligheten att ställa sig och blinka lite blåljus, så var det klart på tio-femton minuter.
Att kunna lösa oväntade problem är viktigt. På frågan om vad som är svårt med att bygga upp inför ”Musikhjälpen” svarar Tomas Olsson glatt:
– Jag gör detta för sjätte året och har också gjort bland annat idrottsgalor och melodifestival. Allt är bara en underbar utmaning, det känns nästan som om man är född till att hitta lösningar.
”Musikhjälpens” speciella bodar och sändningsburen huserar under resten av året i Västerås. Efter att de dumpit ned på Stortorget var det dags att få dem klara ut- och invändigt.
– Först dras el, vatten och avlopp, sedan kommer snickare och gör dekoren i buren. Därefter ska tekniken på plats, lampor, kameror, kontrollrum, och hela infrastrukturen inne i Stadshallen, med arbetsplatser för sociala medier och redigering.
Till stora delar är det samma inarbetade team från SVT i Malmö, med tekniker, snickare och fotografer, som åker runt och sköter det hela, år från år.
Det är inte mycket, men det är ett hem. Och snart blir det snyggare. Produktionsledare Malin Sjögren och platschefen Karl-Johan Paulsson tittar sig omkring i den nyss anlända glasburen.Bild: Ingemar D Kristiansen
På torsdag-fredag ska allt praktiskt vara fixat, lördag-söndag ska användas till att göra tester och repetera.
Så vilka utmaningar ser Tomas Olsson på Stortorget? Inte många, låter det som.
– Det snöar inte ofta här nere, men man måste ha beredskap för att sanda och skotta. För några år sedan blev tio-femton minusgrader där vi sände ”Musikhjälpen” och vattnet i slangen till bodarna frös. Men folk från kommunen ryckte ut snabbt och ordnade nya ledningar.
– Det är viktigt att bra kontakt med kommunerna, polis och räddningstjänst.
Gå till toppen