Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Rånvåg över Lund – unga män i grupp rånar helt öppet

Unga män i grupp rånar på ett nytt och oblygt vis, mitt bland folk. Offren vaktas medan konton töms.

Under helgen polisanmäldes sex rån och rånförsök. Ett par av rånen genomfördes på ett nytt och oblygt vis. En större grupp yngre maskerade män omringade och hotade sina offer mitt bland andra människor på gatan tidigt på kvällen.
Under söndagen strax efter klockan sex på kvällen rånades en man i 20-årsåldern på Nygatan. Enligt polisanmälan blev han först knuffad bakifrån och sedan omringad av sex män. Han hotades med pistol och kniv. Männen tog först 600 kronor i kontanter men avkrävde honom även på bankkort och kod.
Ett par av rånarna stannade kvar och vaktade mannen medan de andra gick och tog ut 8 000 kronor. När pengarna var uttagna lämnade männen platsen.
Strax efter halv sju blev en annan man i 20-årsåldern rånad av fem män på Mårtenstorget. Även han avtvingades bankkort och kod. Tre män vaktade honom under knivhot medan kontot länsades på 6 000 kronor. Innan männen lämnande honom blev han tillsagd att inte polisanmäla eftersom de nu visste vem han var. Förutom rån blev detta även en polisanmälan om övergrepp i rättssak.
– Vi undersöker alla rånen tillsammans. Minst i ett par fall misstänker vi samma konstellation, säger Joakim Nyberg, kommunpolis.
Polisen hoppas på vittnen eftersom det passerat flera människor på Nygatan och Mårtenstorget under pågående brott. I båda fallen var de misstänkta rånarna klädda i mörka kläder och hade uppdragna huvor med tyg för ansiktet.
Under natten till söndagen, vid tvåtiden, råkade en kvinna i 20-årsåldern ut för ett rånförsök på Lilla Södergatan. Tre män kom bakifrån och hotade att ta med sig kvinnan till en bankomat för att ta ut pengar åt dem. Enligt polisanmälan rispades kvinnan på låret av ett vasst föremål som skar sönder hennes jeans. I ett obevakat ögonblick lyckades hon springa ifrån männen.
En man i 60-årsåldern hotades med kniv av tre män på Södra vägen under lördagskvällen. De krävde bankkort och kontanter samt mobil, men mannen undkom eftersom han inte hade något på sig.
På Östra Vallgatan hotades en kvinna med skjutvapen och rånades på sin mobiltelefon.
På Stora Södergatan rånade en kvinna tre andra kvinnor genom att hota med en spruta.
Läs mer: Polisen grep kvinna efter rån med injektionsspruta i Lund
Hösten 2017 hade Lund också en rånvåg som upphörde efter att några unga män greps och dömdes.
Läs mer: Långa fängelsestraff för unga män bakom rånvåg i Lund hösten 2017
Gå till toppen