Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Doulan: ”Jag tror alla behöver stöd”

När Xana de Silva som nybliven mamma träffade kvinnor med fruktansvärda förlossningsupplevelser insåg hon att hon ville hjälpa par genom graviditeter. Hon blev doula. Snart femton år senare är det fortfarande hennes kall i livet.

Xana de Silva är doula med lokal i Lödde centrumBild: David Helander
Xana de Silva tar emot i lokalen vid Lödde centrum. Här tar hon emot par som väntar barn och söker stöd under graviditeten. Hon kom in på doulandet efter att hon fått sin son vid 20 års ålder.
– Jag hade en fantastisk upplevelse. Jag hade sådant stöd av min man, av en nära vän som var med och av barnmorskorna. Det var otroligt stärkande, berättar Xana de Silva.
Hon födde i Australien, där hon bodde med sin dåvarande man. Långt ifrån vänner och familj hemma i Sverige var det viktigt med trygghet och kontinuitet.
– Jag kände redan under graviditeten att jag behövde ett bra stöd, berättar Xana de Silva.
Hon valde hemmaförlossning, och hade barnmorskor som följde med under hela graviditeten och förlossningen. Men hon insåg snart att alla inte hade samma positiva upplevelse.
– Jag tänkte i och med min positiva upplevelse att det var såhär det var. Via mammagrupper träffade jag sedan andra kvinnor som hade haft fruktansvärda upplevelser. De pratade om det som sin värsta dag i livet. Då kom jag på att jag ville bli doula.
2004 utbildade hon sig till doula. Efter 14 år är det fortfarande hennes kall i livet.
– Jag tror jag kommer jobba med detta hela livet. Jag jobbar också mycket med att utbilda doulor och andra inom förlossningsvården, säger hon.
Xana börjar arbetet några månader in i graviditeten. Rollen är att förbereda paret så att förlossningen ska gå så smidigt som möjligt.
– Doulan betyder mer än jag förstod innan.
Hur då?
– Idag ställs höga krav på partnern. Han eller hon ska vara där som stöd. Samtidigt förbereds de inte. Det kan uppstå en stor maktlöshet och förvirring: ”hur ska jag hjälpa henne?”.
När partnern inte upplevs göra tillräckligt för att stötta kan det påverka relationen i efterhand, menar hon. Konflikter kan uppstå. Där kommer Xana de Silva in.
– Partnern kan till exempel massera, ge akupressur [trycka på olika platser på kroppen], och se till att mamman blir sedd och hörd, säger Xana de Silva .
Under graviditeten ses Xana först på ett kort möte, där man känner efter om man passar ihop. Personkemi är viktigt. Därefter ses de tre gånger, tre timmar per tillfälle.
Som doula är Xana de Silva ett stöd både före, under och efter förlossningen för de par som önskar det.Bild: David Helander
Relationen med förlossningsvården fungerar bra
– Vi vet våra roller, alla är där för att hjälpa mamman genom förlossningen. Jag blir alltid positivt bemött, säger Xana de Silva .
Xana de Silva bor med sin 17-årige son i Furulund. När hon inte arbetar med doulandet jobbar hon som personlig assistent för sonen, som har autism.
– Jag har ju många ”hattar”, men det är ju något jag har lärt mig. När jag är mamma och inte jobbar, så backar jag. Jag värnar om att också vara ledig, säger Xana de Silva .
Vad gör du för att slappna av?
– Umgås med min hund. Jag tycker om att vara mycket i skolgen med honom. Jag tycker om att simma, göra yoga och umgås med familj. Och resa. Till solen.
Fakta

Doula

En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt.

En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”. Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse.

Fakta: doula.nu

Gå till toppen