Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En dröm som blomstrar – För fyra år sedan var hon nybörjare

Tottie Larsson har kastat sig in i blomsterbranschen. För fyra år sedan var hon nybörjare. Nu säljer hon hemifrån, kör ut beställningar och har inför jul öppnat en pop-up-blomsterbutik på Slättarps gård.

Tottie LarssonBild: Elin Wrethov
Julstjärnorna och orkidéerna bor i köket för de trivs inte i garaget. Passionsväxten i köksfönstret ska ge blommor till framtida bröllopsbuketter. I badrummet frodas bananplantorna.
Sedan Tottie Larsson lade ner blomsterbutikerna i Höllviken och Västra hamnen för två år sedan har hon skött försäljningen hemifrån. Förra veckan öppnade hon också en pop up-blomsterbutik på Slättarps gård i Skegrie.
Det innebär det fullmatade dagar – göra buketter hemma på morgonen, köra till Slättarp och sälja, leverera beställda buketter på vägen hem, hämta barnen i skolan och sedan när familjen fått sitt, sitta uppe på kvällen och göra fler buketter.
– Jag har inga problem med att jobba. Mitt problem är att jag inte hittar folk som hänger med i mitt tempo.
Tottie Larsson säljer blommor i Höllviken.Bild: Elin Wrethov
Tottie Larsson har kastat sig in i blomsterbranschen. För fyra år sedan var hon nybörjare. Hon hade arbetat inom dagligvaruhandel och fackhandel, bland annat varit försäljningschef och produktchef nischad mot kosmetik och hälsokost. Det var när hon gick hemma med yngsta barnet som hon började hoppa in och hjälpa två bekanta som drev blomsteraffär i Höllviken. Efter några månader kom hon att ta över affären själv. Hantverket har hon lärt sig efter hand.
– När jag väl bestämt mig för något så går det undan. Jag har lagt tusentals timmar på att läsa in mig på nätet, om allt från hur man beskär träd till vilka blommor som trivs var. Jag har hoppat in och jobbat i andra blomsterbutiker, jag har hängt i Torvehallerna i Köpenhamn så mycket att de nog tröttnat på mig. Och jag har uppenbarligen en fallenhet för det här.
Men blomsterintresset har alltid funnits. Dottern Lilly Iris är döpt efter favoritblomman liljekonvalj.
– Det finns inget bättre än blommor. Även vid en begravning gör blommor folk glada. Det går inte att vara ledsen när man köper blommor.
Men det visade sig svårt att driva blomsterbutik i konkurrensen från de stora kedjorna. Så Tottie lade ner och tänkte nytt. Förutom att sälja hemifrån kör hon ut blommor på beställning till privatpersoner och företag.
– Nu levererar jag mellan 60 och 100 buketter i veckan. Oftast kör jag själv. Ibland får mannen ta det på vägen hem.
Så här års är det julblommor, adventsarrangemang och kransar som dominerar, skapade på temat "tillbaka till skogen".
– Jag brukar välja ett tema och trenden just nu är återbruk. Jag använder kottar och pinnar från trädgården. Jag har mycket lökväxter som ju går att återanvända.
Det har sina fördelar med en bakgrund inom handel.
– Jag har jobbat med trender tidigare. Klädbranschen är ju ofta först och andra hakar på. Nu är det lila, vinröda, lite dammiga pasteller som dominerar, även i blomsterbuketter.
Tottie Larsson är full av visioner inför framtiden.
– Då ska allt köras hem. Kanske man kan samverka med en leverantör som kör matkassar, för att minska miljöpåverkan. Jag vill ha så mycket som möjligt ekologiskt. Men det är svårt att få tag i ekologiska blommor. Holländarna bara skrattar när jag frågar.
Och så avslöjar hon en vildare dröm.
– Det låter löjligt när jag säger det, men det är att få göra Nobelfesten – festernas fest. På Nobeldagen sitter jag naglad framför tv:n. Då blir det inga blommor sålda.
Fakta

Tottie Larsson

Ålder: 48 år

Familj: Mannen Tobias. Barnen Lilly 6 år, Sigge 11 år, Amanda 22 år, Tobias 24 år

Bor: Hus i Höllviken

Gör: Driver Botanica Miss Lilly, har öppnat pop up-butik på Slättarps gård, öppen till 6 januari.

Favoritblomma: "Pioner av alla slag. Tillsammans med luktärter och liljekonvaljer. Jag hade det i min brudbukett."

Gå till toppen