Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: ”Ni höll ju på att glömma klimatet, Centern.”

Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
En av de sista novemberdagarna, efter den svarta fredagen och strax innan julhandeln drog igång på allvar, presenterade FN sin årliga klimatrapport. Enligt den har vi cirka 12 år på oss att ställa om så pass mycket att klimatkrisen blir hanterbar.
Om inte världens länder tredubblar sina ansträngningar att minska utsläppen av växthusgaser beräknas medeltemperaturen stiga med tre grader till år 2100.
Men Parisavtalet till trots, de globala koldioxidutsläppen minskar inte, de ökar igen.
Den amerikanska administrationen släppte nyligen en rapport om följderna av uppvärmningen för USA – skogsbränder, stormar och översvämningar. Men presidenten själv tyckte det var en kall dag i Washington och twittrade att han inte tror på klimatförändringarna. Som om det handlade om att tro på jultomten.
Naturligtvis är det inte så. Det är en medveten handling för att slippa ta ansvar. För att Trump räknar med att det är vad hans väljare vill höra.
En av forskarna bakom FN-rapporten, Oscar Widerberg, sade till TT i samband med presentationen att tre saker måste hända för att vända utvecklingen:
Världens regeringar måste ta ansvar för att följa Parisavtalet. Städer, företag och civilsamhälle måste titta på sitt eget beteende och det måste individerna också göra.
Tre nivåer alltså. På den första oroar sig de nationella politikerna för kortsiktiga ekonomiska effekter samt bedömer opinionssiffror. De andra nivåerna måste samarbeta både för att minska utsläpp och för att öka pressen på politikerna. Det kräver klimataktivism.
Samtidigt i Sverige presenterade Centerpartiet sin kravlista på Socialdemokraterna för att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Efter fyra år av kritik av den rödgröna regeringens klimatpolitik borde C ha ställt vassa klimatkrav – men där fanns inga alls. Och inte heller i den lista som Liberalerna senare lämnade.
Nu har det hunnit bli december och i Polens koltrakter, i Katowice, pågår COP24, klimatmötet som ska omvandla Parisavtalets fluffiga ramar till bindande åtaganden. Denna vecka förbereds regelboken. Nästa vecka är politikerna på plats. De kommer att vara splittrade. En del vill gå längre, en del erkänner problemet med ord, men vill ändå inte göra tillräckligt. Andra kommer att som Trump välja att förneka klimathotet, oftast är det högerpopulister som hamnar där.
Därför måste länder som Sverige gå före. Men här hemma höll Centern på att glömma klimatet. Partiets kravlista missade den nödvändiga kombinationen mellan ekonomi och klimatomställning. Kraven på sänkt skatt på arbete måste kombineras med krav på högre skatter på klimatskadlig verksamhet och omvänt stimulans av sådant som gynnar klimatet, en grön skatteväxling.
Häromdagen fanns ändå ord om behovet av ”liberala reformer för miljön och klimatet” med bland Annie Lööfs uttalanden på sociala medier. Ett steg framåt. Förhoppningsvis mot bästa tänkbara klimatregering under de närmaste åren.
Klimatpolitiken får aldrig komma i andra hand, inte för partier som vill profilera sig som gröna, inte i ett land som vill vara ledande i klimatomställningen. Och som vill påverka andra i Katowice.
Gå till toppen