Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Ingen lärare säger åt sina elever att gråta över ett B

Jag går naturprogrammet på Katedralskolan i Lund, något jag är fantastiskt stolt över. Man måste bara få klaga lite, skriver Vivian Lu.Bild: Nelly Herzberg
Nyligen hade jag ett prov i kemi. Jag har pluggat varje kväll sedan söndagen före provet. Dagarna före provet satt jag uppe till klockan 00:00. Natten före provet somnade jag klockan fyra på morgonen.
Ingen lärare säger åt sina elever att plugga till klockan tre på natten. Ingen lärare säger åt sina elever att plugga tills de bryter ihop. Men verkligheten är den att det annars inte är möjligt att uppnå önskat betyg. Önskat betyg är ingenting mindre än ett A när det kommer till naturprogrammet på Katedralskolan i Lund. En av mina klasskamrater talade om för mig att hon, inför detta provet, pluggade fyra timmar varje dag i fyra dagar. Det kan tyckas mycket, men tro mig när jag säger att hon inte kommer att få mer än ett C.
Fyra dagar räcker inte för att göra bra ifrån sig på ett prov. Det är inte fyra lediga dagar där vi får nog med sömn, fritid och vila; där vi i lugn och ro och med säkerhet kan förbereda oss inför ett prov. Det är fyra dagar av först sex utmattande timmar skola, bestående av åtta kurser där vi förväntas prestera, och sedan sex timmar instudering där vi knappt kan hålla oss vakna.
Den här gången hade vi prov i kemi. Den veckan pluggade jag kemi. Torsdagen innan det hade vi prov i fysik. Veckan före det pluggade jag fysik. Det är inte ett alternativ att börja plugga tre veckor i förväg, när vi för tre veckor sedan hade prov i matematik och samhällskunskap. Nästa vecka har vi prov i svenska.
Det som blir den tydligaste konsekvensen av vårt hetsiga skolliv är avsaknaden av någon som helst fritid utanför skolan under vardagarna. När helgen väl kommer känner jag enbart en ständig ångest inför den kommande skolveckan. Också nämnvärt är att jag på grund av mitt pluggande inför denna veckas prov har hamnat efter i andra kurser. Också nämnvärt är att jag trots mitt pluggande långt ifrån försäkrar mig det önskade betyget. Förra torsdagen hade jag prov i fysik, ett prov där jag under dagarna inför stressåt, genomgick ångest och svepte mängder av energidryck. Resultatet blev ett B. Ingen lärare säger åt sina elever att må dåligt över ett B. Ingen lärare säger åt sina elever att gråta över ett B. Verkligheten är annorlunda.
Jag går naturprogrammet på Katedralskolan i Lund, något jag är fantastiskt stolt över. Man måste bara få klaga lite.

Vivian Lu

åk 2
Gå till toppen