Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Ju bättre sortering, desto bättre ekonomiskt resultat

För att minska risken för fluglarver har vi investerat i kärl med ett extra lock för matavfallet, skriver Christina Rydholm på VA Syd.Bild: Henrik Montgomery/TT
Svar till Lefteris Halkidis, Sydsvenskan den 28 november.
Läs också Hur löser de nya kärlen invasionen av larver?
VA Syds ändrade avfallstaxa beror framför allt på investeringen i nya fyrfackskärl och nya fyrfacksbilar, men även nya kostnader i samband med entreprenörsbyte. Avfallsverksamheten får inte gå med vinst utan VA Syd, som är ett kommunalförbund, får endast ta ut avgifter via taxan för att täcka de kostnader vi har för avfallsverksamheten.
En del av de kärl som vi hämtar hem vid utbytet kommer att återanvändas i flerfamiljsfastigheter och verksamheter. Resten av kärlen kommer att materialåtervinnas.
Redan idag töms cirka 87 procent av våra villakärl varannan vecka, så vi ser inget problem med att fortsätta med varannan veckas tömning av de nya kärlen som innehåller matavfall. För att ändå minska risken för fluglarver under sommarhalvåret har vi investerat i kärl med ett extra lock för matavfallet.
Du har rätt i att vi kommer att tjäna pengar på att återvinna förpackningsmaterialet. Vi kommer att sälja de insamlade förpackningarna och tidningarna till återvinningsföretagen samtidigt som vi betalar för behandlingen av restavfallet (den vanliga osorterade soppåsen) och matavfallet. Detta är medtaget i kalkylen och ju bättre vi sorterar desto fördelaktigare ser den ekonomiska kalkylen ut för framtiden, vilket gynnar avfallskunderna.
Men vi ska inte glömma att anledningen till att vi gör den här förändringen beror på att vi måste bli bättre på att ta hand om vår miljö. Vi kan inte fortsätta att elda upp förpackningsmaterial och tidningar som hade kunnat återvinnas. Det är ett slöseri med både energi och råvaror. Dessutom innebär det här en bättre service som underlättar vardagen.

Christina Rydholm

Kommunikatör, VA Syd
Gå till toppen