Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö i centrum för Stenbecks barnrättskamp

Efter fyra år i Stockholm flyttar barnrättsarrangemanget Child 10 i år till Malmö. Dessutom kommer två av tio vinnare från Skåne när priserna till årets barnrättskämpar idag delas ut av Child 10-grundarna Sophie Stenbeck och Sara Damber. I fokus är papperslösa barns situation.

Grundarna av Child 10, Sophie Stenbeck (till vänster) och Sara Damber (till höger) pratar med en av årets vinnare, Nora Phillips som arbetar med juridisk utbildning och rådgivning samt medicinskt stöd vid gränsen mellan USA och Mexiko.Bild: Thomas Frostberg
De tio mottagarna av årets Child 10-priser kom till Malmö redan i helgen för att under ett par dagar arbeta tillsammans med de utmaningar de har i sina respektive organisationer.
Under måndagseftermiddagen fick de också hjälp av ett 30-tal skånska näringslivsprofiler, som under ett par timmars tid lyssnade på deras respektive arbete och utmaningar.
– Det var som en väldigt strukturerad och välresearchad terapisession, med experter från alla möjliga områden, säger Nora Phillips, som arbetar med juridisk utbildning och rådgivning samt medicinskt stöd vid gränsen mellan USA och Mexiko.
Hon hade som ”terapeuter” fått Lars Bruzelius, mångårig managementrådgivare från Lund, och Ryan Darnell, vd och medgrundare av Max Ventures, ett riskkapitalbolag som han driver tillsammans med Sophie Stenbeck.
Nora Phillips reste till Sverige med en plan om att expandera verksamheten hon grundade 2011, men samtalet kom istället att handla mycket om hur hon kan bygga en mer långsiktigt hållbar organisation – och reser hem med ett löfte om ett uppföljande telefonsamtal med Lars Bruzelius längre fram.
Även flera av de andra vinnarna bytte kontaktuppgifter med de 2-3 personer från det skånska näringslivet som de haft som sina personliga bollplank under eftermiddagen.
Det är femte året som barnrättsmötet Child 10 hålls, men första gången det sker i Malmö.
– Malmö stad hörde av sig efter att ha läst en artikel om Child 10 och ville att vi skulle vara här, förklarar Sara Damber, som grundat organisationen tillsammans med Sophie Stenbeck, yngsta dottern till medieentreprenören Jan Stenbeck.
Grundtanken med Child 10 är att lyfta sociala entreprenörer som arbetar med barnrättsfrågor.
– Vi ville göra något för de gräsrotsorganisationer som kämpar för barns rättigheter och ett pris är ett väldigt betydelsefullt sätt att nå de personer som många annars inte känner till, säger Sophie Stenbeck, som själv deltog i måndagens workshop med vinnarna.
Läs också Frostberg möter Sophie Stenbeck: ”Min pappa sa alltid att vi kunde skapa vad som helst”
De första åren höll mötet ett brett fokus kring barnfrågor och vinnarna kom från en rad olika länder. I år är temat inriktat på papperslösa barn och vinnarna kommer uteslutande från Sverige och USA.
– De första åren kom vinnarna från länder runt om i världen, men i år ville vi verkligen visa att detta sker på vår egen hemmaplan, både i Sverige och USA. Det är något vi möter varje dag och inte bara ett problem långt bort, säger Sophie Stenbeck.
Både hon och Sara Damber vittnar om den snabba förändring de själva upplevt i frågor som rör flyktingar och papperslösa och om hur några av barnrättskämparna mötts av hat och hot.
– Jag känner inte igen hur vi i Sverige behandlar barn, hur vi har avhumaniserat människor, säger Sara Damber och får medhåll gällande utvecklingen i USA.
– Vi är ingen politisk organisation, men för oss handlar detta om barn och medmänsklighet. Vinnarna möter barns behov och försöker göra något åt dem och vi stöttar dem, säger Sophie Stenbeck.
Läs också Malmöbor prisade för sitt arbete med papperslösa barn
En annan av de tio vinnarna i år är Eliot Wieslander, generalsekreterare sedan snart fyra år tillbaka för Läkare i världen. Organisationen arbetar med hälso- och sjukvårdsinsatser till bland annat utsatta EU-medborgare och juridisk rådgivning till papperslösa. Bland annat driver de dropin-kliniker i Malmö, Stockholm, Uppsala, Örebro och Luleå.
– Vi hjälper utsatta människor på plats och platsen är Sverige.
Han satt ner med Eva Backstam, regionchef i Öresund för K2 Search, och Axel Sjöblad, styrelseledamot i VibroSense Dynamics och tidigare vd för Biogaia. Efteråt konstaterade de att samtalet varit lika mycket en aha-upplevelse för de två näringslivsrepresentanterna som för Eliot Wieslander.
– Det är enormt vilken komplexitet det är i arbetet som Eliot i sin organisation gör med små resurser. De har dessutom redan tänkt på det mesta, men det svåra är att prioritera, säger Axel Sjöblad.
Eliot Wieslander var nöjd och konstaterade att det är svårt att ta tid för den här sortens diskussioner till vardags.
– Det var hjälpsamt att beskriva arbetet för er på det sätt som jag måste göra det för potentiella finansiärer.
Axel Sjöblad (t v), styrelseledamot i VibroSense Dynamics, och Eva Backstam, regionchef i Öresund för K2 Search, satt ner med Eliot Wieslander (t h), generalsekreterare för Läkare i världen.Bild: Thomas Frostberg
Gå till toppen