Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Tempeltjänarna lät mig inte låna någon penna

Bengt Gustafsson fick inte låna någon penna vid högmässan i Domkyrkan förra helgen. Han hade hoppats på en mer generös inställning.Bild: Ingemar D Kristiansen
Den 25 november firades domsöndag i våra kyrkor. Predikotexten handlar då om Kristi återkomst och domen över dem som hjälpt respektive inte hjälpt sjuka, frusna, fattiga och medmänniskor i annan nöd. De förra, de saliga, står vid domslutet på den högra sidan, de senare, de förtappade, på den vänstra. Jag har för vana att under predikningar anteckna tankeväckande ledord för att minnas och senare kunna delge en anhörig som sällan själv kan gå i kyrkan. Vid högmässan i Lunds domkyrka klockan 11 i söndags saknade jag en blyertspenna. Jag bad då de två herrar som delade ut psalmböcker att under predikan få låna en penna. Ett tiotal vässade pennor låg i en mugg i vaktmästarbåset vid ingången. Jag betonade att det gällde ett korttidslån. Men jag fick ingen penna. Pennor fick inte bortföras från kyrkan! Den yngre av de två männen tog påfallande bryskt ifrån mig den blyertspenna som jag redan tagit fatt i. Predikan var intressant och jag fick utan penna försöka minnas det viktigaste.
Jag noterade att de två nitiska tempeltjänarna båda senare tog upp kollekt och att den ene deltog i nattvardsceremonin.
Jag har som medlem i svenska kyrkan under ett långt liv sannolikt betalat in mer än 100 000 kronor i kyrkoskatt plus söndagskollekt. Efter ovanstående lilla uppvisning i tillämpad kristendom slog det mig att mina tusenlappar kanske kommer till mer välsignad användning om de under mina återstående år inte går till kyrkoskatt utan ges direkt till dem som är sjuka, frusna och fattiga eller som behöver undervisning i hur man till exempel fixar lån av en blyertspenna åt en gammal, något glömsk, kyrkobesökare under en timmes predikan i det heliga templet.

Bengt Gustafsson

88 år, Lund
Gå till toppen