Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Attacker och mord på journalister berör oss alla. Journalisterna är demokratins väktare.”

Upprätta en mekanism som övervakar och säkerställer att EU:s medlemsländer respekterar mänskliga rättigheter. Alla länder måste granskas systematiskt, inte enbart när journalister mördas.
Det skriver Cecilia Wikström (L), Europaparlamentariker.

Blommor och ljus framför ett porträtt av den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizi.Bild: Jonathan Borg
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Sedan 1979 har 108 europeiska journalister mördats, enligt beräkningar från Europaparlamentet. Tre av dem har jag fortfarande färskt i minne; den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia, den slovakiska journalisten Jan Kuciak och den bulgariska journalisten Viktoria Marinova. Gemensamt för dem är att de bedrev granskande journalistik och uppdagade korruption och andra oegentligheter i sina hemländer. De blev alla tre brutalt mördade för att ha utfört sitt jobb som demokratins väktare och gärningsmännen är fortfarande på fri fot.
Morden på Daphne Caruana Galizia, Jan Kuciak och Viktoria Marinova påminner om journalisters utsatta position i en tid när pressfriheten i flera av EU:s medlemsländer är mer hotad än på länge. Läget är inte bara illa på Malta, i Slovakien och i Bulgarien, utan också i Ungern, Rumänien och Polen. Sedan 2015 har Europarådet tagit emot 181 anmälningar om attacker, trakasserier, hot och andra handlingar mot journalister som i längden riskerar att leda till självcensur i journalistkåren.
EU, en union grundad på demokratiska värden, frihet och mänskliga rättigheter behöver en fri, granskande och oberoende press. Om journalister inte längre kan verka fritt och säkert stärks odemokratiska krafter och det leder till okunskap bland medborgarna. Samtidigt innebär det att brott mot mänskliga rättigheter, korruption, maktmissbruk och andra oegentligheter fortsätter i det tysta. Därför berör attacker och mord på journalister oss alla.
Politiker måste försvara, inte försöka underminera, pressfriheten. Populistiska och auktoritära ledare är ofta fientliga mot journalister, kritiserar pressen samt vidtar åtgärder för att kontrollera medierna. Det sker i bland annat Ungern, ett land där regeringen har gått så långt att den infört ett medieråd kontrollerat av anhängare till regeringspartiet. Syftet är att stärka kontrollen över medierna och övervaka alla mediers innehåll. Det gör i sin tur att människor inte har möjlighet att tillägna sig tillräcklig och relevant kunskap. Populismen får ett ökat spelrum. Nidbilder och brist på rapportering och korrekt information tar över en korrekt och saklig analys i samhället.
I flera år har den liberala gruppen i Europaparlamentet förespråkat upprättandet av en rättighetsmekanism som övervakar och säkerställer att medlemsländerna i EU respekterar mänskliga rättigheter enligt EU:s fördrag. I det fall det kommer fram att något medlemsland inte uppfyller kriterierna ska EU-kommissionen kunna föreslå sanktioner och dra landet inför domstol. Systematiska brott mot EU:s grundläggande värden måste få politiska och ekonomiska konsekvenser, men EU-kommissionen och ministerrådet har ihärdigt hindrat att en sådan mekanism inrättas. Nu måste den bli verklighet och alla länder granskas systematiskt, inte enbart när journalister mördas.
Straffrihet får aldrig accepteras. Därför måste EU öka pressen på den maltesiska, slovakiska respektive bulgariska regeringen att garantera rättsstatens principer, inklusive ett polis- och rättsväsende som är oberoende från makthavarna. Journalistmorden måste utredas ordentligt och förövarna ställas till svars. Samtidigt måste alla EU:s medlemsländer börja ta hot och våld mot journalister på allvar och säkerställa att de som behöver polisskydd får det utan dröjsmål. I slovaken Jan Kuciaks fall är det belagt att han tog emot hot två veckor innan han mördades, utan att några åtgärder vidtogs för att skydda honom.
Det är dags att vi politiker som är verksamma inom EU intensifierar våra ansträngningar för att garantera att journalister kan leva i säkerhet och utföra sitt jobb som är så viktigt för att upprätthålla det demokratiska samhället.

Cecilia Wikström

Cecilia Wikström (L) är Europaparlamentariker.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen