Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Calidore String Quartet hittar motståndskraften hos Prokovjev

Allt är kanske inte politik, men stråkkvartetter är. För den som vill ha det så.

Bild: Marco Borggreve

Calidore String Quartet

KLASSISKT. Resilience.

2018 var året då det inte var svårt att hitta klassiska skivor med politiskt aktivistisk agenda. Skivor med ett ärende – klimatångest, postkolonialistisk kritik, feminism – som vill skapa alternativa emotionella rum i Trump-tiden. Kaliforniska stråkkvartetten Calidores skiva ”Resilience” (motståndskraft) är en sådan. På omslaget poserar de framför Freedom Tower i New York, det som en gång var World Trade Center.
På skivan finner de motståndskraften mot allt som andas Donald hos tonsättare som skrivit musik i tider av politisk och inre oro: Prokofjev, Janacek, Mendelssohn och nu levande argentinsk-israeliske Osvaldo Golijov vars stycke ”Tenebrae” lägger ett kosmiskt perspektiv på mellanösternkonflikten. Det är en programsättning som vibrerar av nervös melodik och ljuvlig knäppfaktor som i Prokofjevs andra och Janaceks första kvartett, som rasar i Mendelssohns sorgtyngda sjätte. Med ett spel som är roligt, knasigt, lite farligt och alldeles, alldeles underbart.
Gå till toppen