Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Dans, atombomber och försvunnen irakisk konst på Malmö konsthall nästa år

För första gången tar en dansföreställning över hela Malmö konsthall. Och en av atombombens skapare kommer att ställa ut egen konst. Dessutom ska de försvunna konstföremålen från Nationalmuseet i Bagdad återskapas med hjälp av konservburkar och andra varuförpackningar. Nu är det klart hur 2019 ska se ut på Malmö konsthall.

Mats Stjernstedt, Malmö Konsthalls chef.Bild: Emma Larsson
Malmö konsthalls chef Mats Stjernstedt presenterade på onsdagsförmiddagen sin tredje säsong sedan han började i januari 2017. Då fick han rivstarta med att producera en utställning på några veckor och sedan dess har han levt med korta deadlines i ett och ett halvt år. Det här är första gången som Stjernstedt känner att han kan presentera ett helt årsprogram med lång framförhållning.
2019 kommer att innehålla fem huvudutställningar med start den 8 februari. Då bjuder de för första gången in en koreograf och danssällskap för att fylla hela konsthallen.
Den kaliforniska koreografen Yvonne Rainer är idag 84 år gammal och är just nu föremål för en utställning på Moma i New York. I höstas framställde danskompaniet Weld i Stockholm en dansföreställning tillsammans med Rainer och i ett tidigt skede tog de kontakt med Mats Stjernstedt.
– De har tillsammans gjort ett danskollage med olika verk som Yvonne Rainer producerat under sin verksamma period. Jag tyckte att det var fantastiskt och nu tar vi hit föreställningen ”Again? What now?”, säger Mats Stjernstedt.
Yvonne Rainer och Welds gemensamma föreställning "Again? What now?".Bild: Mattias Lindbäck
Under en vecka i mitten av februari ska föreställningen sättas upp fyra gånger och dessutom ska det utanför föreställningstid visas tre filmer med koppling till Rainer. Två skapade av Rainer och en dokumentärfilm om henne. Föreställningen ska visas på en dansmatta på konsthallsgolvet med läktare omkring.
– Man har dansat tidigare i Malmö konsthall, men inte på det här sättet med läktare och dansmatta och där man tar tid från utställningsperioden för att ge en dansföreställning, säger Mats Stjernstedt.
Direkt efter dansen går Malmö konsthall in i ett samarbete med Künstlerhaus Stuttgart som leds av Malmöfödda konstnärliga ledaren Fatima Hellberg.
– Fatima kom till mig med idén att göra en utställning med konstnärerna James Richards och Leslie Thornton. Jag blev eld och lågor. De är konstnärer ur olika generationer som har valt varandra utifrån olika bevekelsegrunder. De upptäckte varandra när de ställde ut i på Walker Art Centre i Minneapolis och ett gemensamt verk de gjorde där kommer att ställas ut här, säger Mats Stjernstedt.
De två konstnärerna har nyproducerat varsitt videoverk till utställningen ”Speed 2” som är uppföljaren till ”Speed 1” som visades på Künstlerhaus Stuttgart i somras. Dessutom har James Richards valt ut ett antal konstnärer som ska delta i en samlingsutställning som ingår i ”Speed 2”. En av dem är Leslie Thorntons far Jens Thornton som var en av teknikerna bakom skapandet av atombomben som fälldes över Hiroshima 1945.
– Han skrev sitt namn, sin hustrus namn och sin pappas namn på bomben innan han skruvade fast de sista skruvarna, säger Mats Stjernstedt.
Jens Thorntons egna målningar som ingår i utställningen föreställer just atombomber som faller över landskap.
– Det här är första gången som Leslie Thornton visar sina verk tillsammans med sin pappas verk, berättar Mats Stjernstedt.
James Richards verk "Phrasing" ur "Speed 2".
Häromåret curerade François Piron utställningen ”Odradek” på Malmö konsthall och Mats Stjernstedt blev så förtjust i den att han gav Piron ett ”carte blanche” att göra vad som helst på konsthallen. Resultatet blir en utställning med tre kvinnliga konstnärer som ska visas i sommar. Konstnärerna är portugisiska Ana Jotta samt belgiska Joélle de la Casinière och Ann-Mie van Kerckhoven.
– Utställningen är under konceptualisering, så jag har inga svar på vad den ska handla om. Men de tre har det gemensamt att de alla har valt att gå sin egen väg på ett sätt som gjort att den konventionella konstvärlden har haft svårt att förklara dem. De har aldrig träffats tidigare, men nu möts deras konstnärskap här i sommar, säger Mats Stjernstedt.
Årets kanske mest spektakulära utställning blir amerikanske-irakiske konstnären Michael Rakowitz ”The invisible enemy should not exist” där han ska återskapa delar av de 8000 konsthistoriska föremål som försvann från Iraks nationalmuseum i Bagdad efter USA:s invasion. Rakowitz återskapar verken med hjälp av varuförpackningar och tomma konservburkar för produkter från Mellanöstern som kan köpas i USA. Att utställningen är ett sätt att nå ut till den stora irakiska befolkningen som finns i Malmö har absolut varit en av Mats Stjernstedts tankar.
– Vi är i en uppstartsdiskussion nu med den lokala diasporan och vi pratar om att jobba med något vi kallar ”Enemy’s kitchen” som är en serie matlagningstillfällen där man arbetar med fiendens recept. Vi har ju en strålande restaurang i huset och det här skulle kunna vara ett sätt att arbeta med den i utställningsväg, säger Mats Stjernstedt.
2019 års sista utställning kommer att bli med svenska Ragna Bley och en annan ännu inte namngiven konstnär. Till utställningen i Malmö har hon fått i uppdrag att skapa nya målningar. Bland annat ett verk som ska ställas ut på konsthallens innergård där vädrets makter ska hjälpa till att skapa konstverket.
Detaljbild ur Ragna Bleys "Clicks and talk" från 2016.Bild: Fran Parente
När Mats Stjernstedt tillträdde sade han att han ville satsa på kvinnliga konstnärskap och på den punkten har han gjort ett tydligt avtryck.
– Vi har ett år bakom oss där vi bara har visat kvinnliga konstnärskap. Jag tror att det är första gången i konsthallens historia, säger Mats Stjernstedt
Sedan c-hallen i Malmö konsthall gjordes om till ett auditorium har inslagen av lokala konstnärskap blivit färre. Mats Stjernstedt säger att han fortfarande har målsättningen att ha många lokala konstnärskap i konsthallen och han vet att det är på gång under kommande säsonger. Nu har han valt att skapa ett nytt utställningsrum i den bortre delen av matsalen närmast bokhandeln – ett rum de kallar Mellanrummet. Där pågår några dagar till en utställning om förläggaren Bo Cavefors verk och tanken är att regelbundet programlägga Mellanrummet.
Håll koll på Malmös konstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Malmö konsthall under 2019

8–24 februari: Yvonne Raider och Weld ”Again! What now?”

16 mars–26 maj: ”Speed II” med James Richards, Leslie Thornton m fl.

15 juni–25 augusti: Ana Jotta, Joëlle de la Casinière och Anne-Mie van Kerckhoven.

14 september–17 november: ”The invisible enemy should not exist” av Michael Rakowitz.

7 december– 23 februari 2020: Ragna Bley.

Gå till toppen