Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malin Waak: Dansk Folkepartis bristande känsla för stil

Malin Waak kommenterar höstens danska designskandal.

Grisigt beteende inom politiken kan ta sig uttryck på många olika sätt. Den gamla vanliga varianten, med dyra restauranger och våta varor, toppar för tillfället inte listan i Danmark, där de senaste förseelserna har varit av mer metrosexuell karaktär.
Det började med att Köpenhamns kulturborgmästaren Niko Grünfelds starka känsla för inredning och design ställde till det för honom. När han flyttade in på sitt kontor i Köpenhamns rådhus, kunde han inte leva med glasbordet som en tidigare politiker från Dansk Folkeparti hade lämnat efter sig, utan köpte nyproducerade designmöbler – däribland PH-lampor – för 140 000 danska kronor.
Folket kokade av harm. Inte minst eftersom Niko Grünfelds parti ”Alternativet” har en progressiv grön agenda, och mannen själv har förkunnat att: ”Jordklotet är under enorm press, planeten lider”. Niko Grünfeld avgick frivilligt, efter att det även hade visat sig att den masterutbildning i ”positiv psykologi” som prydde hans cv inte existerade i verkligheten.
Om han skäms får vi inte veta, däremot fick han inte lov att vara värsting speciellt länge. Bara ett par veckor senare tyckte den danske utrikesministern Anders Samuelsen från Liberal Alliance att det var dags att pimpa kontoret och nyinredde för den nätta summan 340 000 danska kronor.
Och Anders skäms inte alls – tvärtom. ”Puss till alla haters” skriver han på Facebook i bästa Matteo Savini-stil, och konstaterar att resultatet blev ”smukt og præsentabelt”.
Gå till toppen