Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rödgröna tappar i inflytande i Svedala genom förlorade nyckelposter

Tre politiska block. Tre nyckelposter i varje facknämnd. Två poster till den styrande femklövern, en till SD och ingen till de rödgröna.

Björn Jönsson (S) har varit politiker i Svedala i 51 år, suttit på den mäktiga kommunalrådsposten och varit med och styrt kommunen i flera år. På onsdagskvällen fick han uppleva hur hans parti gjorde en stor förlust i insyn och inflytande.Bild: Mats Amnell
Så slutade fördelningen av ordförandeposter när fullmäktige på onsdagskvällen valde ledamöter till kommunens olika facknämnder.
Facknämnderna styr inom olika ämnesområden, exempelvis skola, äldreomsorg och kultur och fritid.
Onsdagskvällens fördelning skedde i förhållande till andelen röster i det senaste valet, där femklövern blev det största politiska blocket följt av SD och de rödgröna.
Det eller de partier som får ordförandeposter i nämnderna har en fördel. En ordförande har högre arvode och tillbringar mer tid i verksamheten tillsammans med de tjänstemän som utreder och förbereder olika beslut. Det ger större möjligheter till insyn och att påverka tidigt i en process.
Hittills har två poster i vardera facknämnd innehafts av den borgerliga fyrklövern och en av Socialdemokraterna medan SD varit utan.
Den nya fördelningen innebär att S, som länge var ett styrande parti i kommunen, nu får mindre insyns- och påverkansmöjligheter än på flera decennier.
– Enligt kommunstyrelsens regelverk har förste vice ordförande en stödjande funktion till ordföranden och ska kunna hoppa in och ersätta. Därför har vi i femklövern inte tyckt att det är en rimlig modell att avstå en ordförandepost för att S ska få en, säger Linda Allansson Wester (M) som företräder femklövern.
Femklövern får två av ordförandeposterna i varje facknämnd.
– S får ju en kommunalrådspost som också ger viss insyn. Och vi kommer att bjuda in till dialog i större ärende. Vi har den traditionen i Svedala, säger Linda Allansson Wester.
Vid fullmäktiges sammanträde beslöts också att antalet kommunalråd ska ökas från två till tre.
Posterna är avlönade och har hittills gjort det möjligt för M och S att ha var sin politiker i kommunhuset på heltid. Även det ger stora möjligheter till information och inflytande.
Nu får även SD en kommunalrådspost, som går till gruppledaren Ronny Johnsson.
Fullmäktigeledamoten Björn Jönsson (S), 76 år, har vigt en stor del av sitt liv åt socialdemokratin, varit politiskt aktiv inom partiet i Svedala sedan 1967 och varit kommunalråd under flera år.
– Det känns inte roligt. Man frågar sig varför, men jag hittar inga självklara svar. Vi har nästan alltid haft inflytande över politiken. Antingen genom egen majoritet eller i samarbete med andra partier, säger han.
Fram till 2002 hade partiet ungefär 20 av de 45 mandaten i fullmäktige. Idag är man nere på nio. Istället har SD vuxit och har 13 mandat.
– Utvecklingen har varit likartad i hela landet. Kanske handlar det om att Socialdemokraterna inte längre uppfattas som ett arbetarparti. Och kanske att människor fått det bättre och och att S inte längre är ett lika självklart val som det var förr, säger Björn Jönsson.
Han ser inga lokala orsaker till partiets tillbakagång.
– Nej, jag ser inte att vi gjort några misstag här i Svedala.
Däremot tror Björn Jönsson att invandringsfrågan haft betydelse för partiets tillbakagång sammantaget.
– Vi har ju sagt ja till invandring. Men tyvärr har vi kanske misslyckats med att tala om hur vi vill att det ska vara i samhället. Vi är inte för gängbildning, kriminalitet och sociala problem. Tyvärr är det de problemen som gör att SD växer, säger Björn Jönsson.
Gå till toppen