Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flicka tog sitt liv på HVB-hem

En 15-årig flicka begick självmord två dagar efter att hon blivit placerad på ett HVB-hem i Skåne. Nu ska Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, granska händelsen.

Under hösten var flickan i perioder inlagd på barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö. Hon blev sedan placerad på ett HVB-hem för flickor med svår psykiatrisk problematik, bland annat självskadebeteende.
Hon skrevs ut av läkare på barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö och ansvariga socialsekreterare följde med flickan till HVB-hemmet.
Drygt två dagar senare begick flickan självmord.
Flickan var omhändertagen enligt socialtjänstlagen. Socialnämnden i flickans hemkommun har gjort en lex Sarah-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
– Det är alltid ett misslyckande när sånt här händer, säger socialchefen i den nordvästskånska kommun som hade ansvar för flickan.
Han vill med hänvisning till sekretessen inte kommentera det enskilda fallet eller var flickan var placerad.
Han förklarar att kommunen gör anmälan för att Ivo ska kunna granska myndigheternas agerande.
– Det handlar om att försöka få svar på frågor som hur det kunde hända, var det kan ha gått fel, och även om att förhindra att det händer igen.
Gå till toppen