Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gabriella Håkansson: Knäckande att se Horace Engdahl vifta bort mitt vittnesmål

Gabriella Håkansson var en av de 18 kvinnor som berättade om kulturprofilens övergrepp. Att se sexismen i SVT-dokumentären "Det slutna sällskapet" är ändå en chock, skriver hon.

Horace Engdahl medverkar i SVT-dokumentären "Det slutna sällskapet".Bild: Fredrik Persson/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Så föll hovrättens dom mot Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, och alla vi som vittnat om hans övergrepp i DN:s reportage (24/11 2017) fick äntligen upprättelse. Domen är modern och visar att svenskt rättsväsende håller på att förändra sin syn på sexuella övergrepp, samtidigt som den tog hänsyn till den dömdes höga ålder. Gott så. Efter ett år av extrem mediebevakning och uppslitande press kändes det som om jag äntligen kunde lägga detta bakom mig och gå vidare, även om domen inte gällde just det övergrepp jag vittnat om. Metoo-rörelsen hade dessutom fått praktiska genomslag i form av stärkt lagstiftning och reformer på arbetsplatserna. Massvis med människor hade genom alla vittnesmål fått en ny syn på sexuellt våld. Jag kände mig stolt över att ha varit en del av denna rörelse.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen