Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nobelpristagarna i fysik kommer till Studentafton

På Nobeldagen kan du se fysikpristagarna Gerard Mourou och Donna Strickland på tv. Men vill du träffa dem live och ställa frågor kan du göra det på Studentafton i Lund den 14 december.

Donna Strickland och Gerard Mourou kommer till Universitetsaulan och Studentafton den 14 december för att prata om livet som Nobelpristagare.
Tillsammans har den kanadensiska fysikern Donna Strickland och den franske fysikern Gerard Mourou utvecklat en metod för att alstra högintensiva, ultrakorta optiska pulser. Tekniken har otaliga användningsområden, till exempel behandling av hudåkommor och ögonkirurgi.
Men när de besöker Studentafton i Universitetsaulan den 14 december ska kvällen handla om livet som Nobelpristagare. De båda fysikerna delar årets Nobelpris i fysik med Arthur Ashkin.
Moderator är journalisten Catarina Rolfsdotter-Jansson. Samtalet hålls på engelska och den sista halvtimmen blir en frågestund där publiken bjuds in i samtalet.
Studentafton har välkomnat flera Nobelpristagare genom åren, men det var ett tag sedan som samma års pristagare besökte evenemanget.
– Vi är väldigt glada för att årets Nobelpristagare kommer hit. Vi hoppas på ett stort intresse från allmänheten och inte bara inbitna fysiker. Samtalet kommer att ha mer fokus på deras personer än deras vetenskapliga upptäckter. Det kommer att vara ett tillgängligt sammanhang, säger Olof Hallqvist, förman för Studentafton.
– Många i lokalen kommer att blicka upp mot två klart lysande stjärnor som akademiska förebilder.
Gå till toppen