Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ryska flygplatsröstare på kant med Kant

Vandalisering, smutskastning och kontroversiella manifestationer. Nej, det handlar inte om den franska bränslekonflikten utan om den tyske filosofen Immanuel Kant och Kaliningrads flygplats.

Den tyske filosofen Immanuel Kant (1724-1804) väcker starka känslor i Kaliningrad. Arkivbild.Bild: TT
1700-talsfilosofen Immanuel Kant föddes och tillbringade största delen av sitt liv i preussiska Königsberg, som bytte namn till Kaliningrad när staden och regionen hamnade under sovjetiskt styre efter andra världskriget.
Fram till alldeles nyligen ledde filosofen en nätbaserad omröstning med målet att hitta ett namn till det ryska områdets största flygplats, som för närvarande kallas Chrabrovo efter ett närbeläget samhälle.
Men inte längre. Planen på att döpa flygplatsen efter den tyske giganten har skapat stor ilska bland vissa. Kant har av en rysk marinofficer bland annat beskyllts för att ha "förrått sitt moderland", skriver nyhetsbyrån AFP.
Kant, en central figur inom den västerländska filosofin, har nu hamnat en bra bit under kejsarinnan Elisabet, vars armé intog och belägrade nuvarande Kaliningrad 1758 men övergav staden igen fem år senare.
Under denna korta period av ryskt styre sökte Kant ett lärarjobb på det lokala universitetet. En tjänst han inte fick.
– Han förödmjukade sig själv för att få en institution på universitetet så att han kunde undervisa och skriva konstiga böcker som ingen här inne i dag har läst, sade marinofficer Igor Muchametsjin i ett tal som fångats i ett videoklipp.
Hans hårda ord kommer kort efter att en lokal beslutsfattare i Kaliningrad kallat Kant för "ryssofob", trots brist på historiska bevis för att så skulle ha varit fallet.
I förra veckan vandaliserades dessutom flera Kant-relaterade platser, däribland hans grav, med färg.
Andra har försökt visa sitt stöd för filosofen. Filosofistudenten Michail Sjipilov ville anordna en demonstration till försvar för Kant, något som ledde till polisförhör. Han har sedan dess försökt få tillstånd från myndigheterna, men har hittills inte fått någon respons.
Fakta

Immanuel Kant

Immanuel Kant (1724-1804) föddes och tillbringade merparten av sitt liv i Königsberg (nuvarande Kaliningrad) i dåvarande östra Preussen. Det var också där han dog.

Kant är en av de mest betydelsefulla västerländska filosoferna genom tiderna och hans idéer influerade många av de tänkre och politiker som kom efter honom. Ett av hans mest betydelsefulla bidrag inom filosofin är hans kunskapsteoretiska resonemang. Kant ansåg att det fanns två sorters kunskaper. Den ena har man a priori, före erfarenheten, och hit hör exempelvis matematiken. Den andra typen av kunskap får man först a posteriori, efter erfarenheten, och denna kategori täcker in det mesta i den mänskliga tillvaron.

Gå till toppen