Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Serbien höjer tonläget mot Kosovo

Serbiens premiärminister Ana Brnabic. Arkivbild.Bild: Darko Vojinovic/AP/TT
Serbien riktar ett illa förtäckt hot mot utbrytarrepubliken Kosovo inför den omröstning som ska ske i Kosovos parlament om huruvida landet ska bilda en egen armé. Omröstningen är planerad till nästa vecka.
– Jag hoppas att vi inte behöver använda vår armé, men för tillfället är det ett av de alternativ som ligger på bordet eftersom vi inte kan se på om det begås en ny etnisk rensning, säger Serbiens premiärminister Ana Brnabic som syftar på etnisk rensning av serber från Kosovo.
Kosovo bröt sig ur Serbien efter kriget 1998–1999 och har sedan dess förlitat sig till försvarsalliansen Natos trupper för att upprätthålla säkerheten. Omkring 120 000 etniska serber lever i Kosovo, merparten av dem är lojala till Serbien och motsätter sig tanken på att Kosovo bildar en egen armé.
Serbiens president Aleksandar Vucic har anklagat Kosovo för att försöka fördriva de etniska serberna genom att bilda armén.
Gå till toppen