Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Wennstam och Danius vinterpratar i P1

Författaren Katarina Wennstams feministiska brandfackla blev ett av årets mest omtalade sommarprogram. Efter att lyssnarna sagt sitt återvänder hon som en av julens vintervärdar i P1. – Det tar vid där jag slutade, säger hon.

"Jag är fortfarande helt fascinerad över att programmet fick så enorm respons", säger Katarina Wennstam om sitt sommarprat. Arkivbild.Bild: Pär Fredin/TT
Med ett program om kvinnors rätt till sin sexualitet och kampen mot mäns våld mot kvinnor blev Katarina Wennstam den fjärde mest lyssnade sommarprataren som podd.
När hon ett halvår senare kommer tillbaka i Sveriges Radios "Vinter i P1" fortsätter det feministiska budskapet.
– Jag är fortfarande helt fascinerad över att programmet fick så enorm respons. Därför kommer jag att fortsätta på samma bana, och i somras var det mycket som inte fick plats. Man ska kunna lyssna på programmen i en följd, säger hon.
I programmet ryms också en summering av årets händelser. Som exempel tar hon våldtäktsdomen mot den så kallade kulturprofilen.
– Jag ska prata om sådant som inte har varit så bra, men också påminna om att det hela tiden händer bra saker. I feminismen är det viktigt att peka på allt som faktiskt blir bättre, säger hon.
Hon planerar också ge lyssnarna en inblick i sitt eget skrivarbete.
– Jag är ju samma person i dag som jag var när jag var journalist och skrev faktaböcker, men nu använder jag i stället romanerna till att driva opinion. Jag vill förklara varför jag tror att det funkar.
Att lyssnarna önskat höra mer från henne beskriver hon som en ära, och hon kan även tänka sig göra fler vinterprogram i framtiden.
– Det är ju människor som har röstat och det gör att det känns svårt att säga nej. Jag ser ju också kampen mot kvinnofridsbrotten som något ständigt pågående och aktuellt.
Först ut i år är Sara Danius, vars sommarprat blev årets mest omtalade på sociala medier. Hon har varit både sommar- och vintervärd tidigare.
Veteran i sammanhanget är pastorn Tomas Sjödin som är vintervärd för sjätte gången. Trummisstjärnan Mikkey Dee gör däremot debut efter att hans sommarprogram gjorde lyssnarsuccé i somras.
"Vinter i P1" har premiär den 25 december och sänds till och med nyårsdagen.
Fakta

Årets vintervärdar

25/12: Sara Danius. litteraturprofessor och författare

26/12: Tomas Sjödin, pastor och författare

27/12: David Eberhard, psykiatriker och författare

28/12: Mikkey Dee, trummis

29/12: Tommy Ivarsson, entreprenör

30/12: Hanna Hellquist, programledare och författare

31/12: Olof Röhlander, mental tränare

1/1: Katarina Wennstam, författare och journalist

Gå till toppen