Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Aquarius avbryter insatser på Medelhavet

Aquarius anländer till hamnen i Marseille, där fartyget legat i drygt två månader. Arkivbild.Bild: Claude Paris/AP/TT
Räddningsfartyget Aquarius, som har använts av organisationerna Läkare utan gränser (MSF) och franska SOS Méditerranée för att söka upp och rädda migranter från båtar i Medelhavet, lägger ned verksamheten. Beskedet kommer via ett pressmeddelande från MSF.
Frédéric Penard, chef för SOS Méditerranée, som chartrat båten, beskriver beslutet som extremt svårt, skriver nyhetsbyrån AFP.
Aquarius har legat i en hamn i Marseille i Frankrike i drygt två månader sedan det Panamaflaggade fartyget avregistrerades av Panama.
"Detta är en mörk dag. Inte bara för att Europa har misslyckats med att tillhandahålla sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Man har även aktivt förstört andras försök att rädda liv", säger Nelke Manders, generalsekreterare på Läkare utan gränser i Amsterdam, som ansvarat för Aquarius.
Gibraltar har tidigare dragit in sin flaggning av fartyget och Italien och Malta har vägrat låta Aquarius gå in i sina hamnar.
Gå till toppen