Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Behov av mer utrymme för idrott och kultur i Lomma

Kultur- och fritidsnämnden i Lomma har startat flera utredningar för att klargöra hur man ska få till fler och större lokaler för idrotts- och kulturutövning i kommunen.
Man försöker bland annat komma fram till var det nya biblioteket i Bjärred ska placeras och var behovet av idrottshallar är störst. Men arbetet går långsamt framåt.

Nämnden har nyligen utvärderat den lokalbehovsplan man tog fram i början av året. När den togs fram för ett år sedan konstaterade man bland annat att kulturskolan behöver nya lokaler i Bjärred, att man vill omlokalisera det nuvarande folkbiblioteket i Bjärred och flytta det från Bjärehovskolan, att fler ridstigar behövs och att Lomma IP kan komma att behöva rustas upp.
För samtliga ovanstående punkter har man fortfarande inte kommit fram till något konkret förslag.
– Mycket av det som vi har arbetat med är inte direkt något som man kan sätta check på och så är det avklarat. Utan det är sådant som vi jobbar med hela tiden, säger Carin Hansson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Carin Hansson (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden LommaBild: Johanna M Karlsson
Vad av det som ni jobbat med i nämnden har förverkligats under året?
– Vi har ju fritidsgården i Bjärred och så håller vi koll på utegym och motionsslingor. Man har ju till exempel fått avståndsskyltar som talar om hur långt man sprungit.
I budgeten för nästkommande åren finns också med pengar för bygget av en ny amfiteater, eller utomhusscen, i Lomma och en utbyggnad av Rutsborgshallen.
– Vi har också startat utredningar för till exempel hur kulturskolan ska kunna växa i Bjärred. Vi har gett förvaltningen en del utredningsförslag.
Flytten av biblioteket i Bjärred har ni ju pratat om ganska länge. Varför dröjer beslutet?
– Det har varit mycket tankar om det. En var att flytta det till centrumhuset när vårdcentralen tänkte flytta ut, men sen gjorde de inte det. Och ska man flytta det ska man också göra det bättre, bibliotek är inte bara hyllor med böcker, det är en mötesplats.
Under ett möte i kommunfullmäktige i höstas beskyllde Lisa Bäck (S) er i kultur- och fritidsnämnden för att inte göra så mycket. Stämmer det?
– Nej, vi gör väldigt mycket. Men vi har en ganska tajt budget och vi får verkligen välja vad vi ska göra. Vi försöker att tänka efter. Och i år har vi dragit igång en hel del utredningar, säger Carin Hansson.
Gå till toppen