Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Blomsterkiosk vid S:t Knut ska bli konstkiosk

En gammal övergiven blomsterkiosk vid S:t Knut i Malmö ska förvandlas till en konstkiosk med föreläsningar och utställningar i sommar. Sedan ska en mobil replika av kiosken turnera runt i Skåne. På torsdagen tilldelades föreningen Konstkiosk 300 000 kronor av Region Skånes kulturnämnd.

Den gamla blomsterkiosken vid S:t Knuts väg ska nu renoveras och fyllas med konst och samtal.Bild: Christel Lundberg
Den gamla blomsterkiosken på S:t Knuts väg har stått övergiven i många, många år. I mitten av 1900-talet användes den som en filial till blomsteraffären som fanns i huset intill, men de senaste decennierna har bostadsrättsföreningen Knuts Park inte vetat vad man ska göra med den gamla kiosken.
Nu kommer konstnärerna Christel Lundberg och Peter Dacke samt arkitektstudenten Nicholas Hartman in i leken. Trion ligger bakom föreningen Konstkiosk som vill restaurera den gamla kiosken och tillsammans med bostadsrättsföreningen skapa en ny framtid för den. På torsdagen tilldelades Konstkiosk 300 000 kronor i stöd från Region Skånes kulturnämnd och nu sätter arbetet igång.
– Vi ska inleda en research kring hur kiosken och området omkring har sett ut och fungerat. Nu när man bygger kvarteret Spårvägen så får området en ny funktion. Innan var området kring kiosken en baksida, men nu ska det bli ett stråk mellan S:t Knut och Spårvägen, berättar Christel Lundberg som har bott i området sedan 1998.
När våren nästa år har kommit till Malmö ska Konstkiosk dra igång ett renoveringsarbete av kiosken i försök att återställa den i sitt originalskick. I maj planerar Konstkiosk att arrangera sitt första event, vilket kommer att bli i form av en utställning om renoveringsprocessen och kioskens historia. I sommar blir det föreläsningar och utställningar i kiosken.
– Vi kommer att bjuda in konstnärer från Sverige, Norge och England för att förhålla sig till stadsrummet och miljön i området, säger Christel Lundberg.
En förhoppning är att processen kommer att leda fram till en framtida funktion för kiosken.
– Det hade varit underbart. Det är bostadsrättsföreningen som äger kiosken, så det är de som bestämmer. Men vi hoppas kunna ge inspiration till bevarandet av kiosken, säger Christel Lundberg.
– Ett viktigt inslag är att vi vill att folk ska komma och delta på olika sätt. Inte minst med dokumentation och minnen om denna kiosk, säger Christel Lundberg.
Men Konstkiosk är inte bara ett lokalt projekt i Malmö, utan ett helskånskt. Kiosken vid S:t Knut ska nämligen stå modell för en mobil replika som ska kunna flyttas runt i Skåne och bidra till demokratiska samtal om kultur, konst, arkitektur, historia, planering, landskapsarkitektur och miljö. Fyra kommuner ska få besök enligt planen: Burlöv, Simrishamn, Vellinge och Svalöv.
Håll koll på Malmös konstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen