Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det är inte lärarna som ska uppfostra era barn

Om skolan skall lyckas i framtiden, så måste föräldrarna lägga mer tid på sina barn, menar Hartmut Dreckmann.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Efter införandet av skolpengen har varje elev blivit en ekonomisk tillgång för skolorna. Eleverna och föräldrarna känner till skolpengarnas makt. Skulle en eller flera elever flytta till en annan skola, så följer skolpengarna med eleverna. Ingen rektor vill därför att eleverna skall flytta och därmed minska skolans budget.
Tandlösa rektorer har större intresse för skolans ekonomi än medarbetarnas arbetssituation. Man slätar över för husfridens skull, man polisanmäler inte på grund av att man inte vill förstöra ungdomarnas framtid. Eleverna har taktpinnen i handen! De kan springa över bord och bänkar, de kan ropa och skrika, de kan spotta och sparka på en lärare utan det får några konsekvenser för eleven. För att inte tala om alla de problem som telefonerna medför. Priset är att fler och fler lärare och vikarier blir sjuka, nerslitna och lämnar yrket.
Curlingföräldern känner väl till sina rättigheter men inte sina plikter. Ni kräver av läraren att hen kommer utvilad, förberedd och i tid till lektionerna, men jag frågar mig var är ni föräldrar när era barn skall till skolan? Har de sovit tillräckligt, har de tid att äta frukost, har de gjort sina läxor? Är ni säkra på att de går till skolan och inte driver runt i staden?
Kära föräldrar, en lärares uppgift är att förbereda era barn till de utmaningar som samhället en dag ställer dem inför. Det är inte hens uppgift att uppfostra era barn flera timmar om dagen innan hen kan starta sin undervisning. Jag har sett många rotlösa ungdomar, i grund och botten bra ungdomar, men ännu fler föräldrar som trodde att skolan var en uppfostringsanstalt.
Om skolan skall lyckas i framtiden, så måste föräldrarna lägga mer tid på sina barn och lära dem vad som är riktigt och rätt och hålla upp med att gömma sig bakom standardfrasen ”mitt barn skulle aldrig uppföra sig så”.

Hartmut Dreckmann

Gå till toppen