Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Det här är inte ännu en kortlivad teknikfluga

Trivs man inte i det inköpta plagget så kan man ju tvätta det och lämna in det till affären igen, skriver Ingela Björck om second hand-kläderna.Bild: Jessica Gow/TT
”Second hand-plagg blir årets julklapp”, spår Handelns utredningsinstitut. Förhoppningsvis får de rätt, för vår nuvarande konsumtion är ju skadlig för både klimat och miljö. Det går till exempel åt 2 700 liter vatten för att göra en bomullströja, och ibland över 6 kilo kemikalier per kilo tyg för olika textilplagg. Ändå köper svenskarna årligen 13 kilo kläder och slänger 8 kilo (oftast användbara plagg) i soptunnan.
Läs också Återvunnet och second hand under årets gran
Siffror som dessa ger en ju magont, men att handla på second hand är härligt ångestbefriat. Man behöver inte gruva sig för om man valt rätt, för priserna är i regel så låga att ett felköp inte spelar stor roll. Trivs man inte i det inköpta plagget så kan man ju tvätta det och lämna in det till affären igen, så att det kommer till någon mer uppskattande köpare.
Byta får man sällan i second hand-affärer, men det går ändå att ge varor därifrån i julklapp. Man kan ju förklara för mottagaren att hen kan lämna tillbaka plagget och sedan själv välja något i butiken som hen hellre vill ha. Då får givaren visserligen betala för två saker, men det har inte varit några stora summor, och om man handlat i en ideell second hand-affär har pengarna också gått till ett gott syfte.
Bakmaskinen, VR-glasögonen och råsaftscentrifugen, som varit ”årets julklapp” tidigare år, var teknikflugor som inte höll i längden. Second hand däremot är hållbart i dubbel bemärkelse: det som säljs är bra saker eftersom de dåliga rensats ut, och återanvändning ingår i den nödvändiga utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

Ingela Björck

Gå till toppen