Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Domaren: "Når inte straffbart mutbrott"

De åtalades för att ha försökt rigga en match mellan AIK och IFK Göteborg förra året, men frias nu av Stockholm tingsrätt. Samtidigt slår rätten fast att det under mötet med AIK:s dåvarande andremålvakt förekom "närmande om matchfixning".

Tingsrätten friar två personer som misstänktes för matchfixning. På bilden ses en av dem anlända till tingsrätten. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Tingsrätten anser att erbjudandet från två tidigare fotbollsspelare till AIK:s dåvarande andremålvakt inte var tillräckligt konkret för att de två mutmisstänkta männen ska kunnas dömas.
– Trots att ord har stått mot ord har domstolen gått på åklagarens version av det inträffade, med den reservationen att man måste vara särskilt försiktig med att slå fast exakt vad som sagts på restaurangen, säger rådmannen Carl Rosenmüller.
– Det mynnar ut i att det har skett ett närmande mot målvakten om matchfixning, men det här närmandet har dock inte blivit så konkret att det når till ett straffbart mutbrott.
De anklagade männen är nöjda och lättade med de friande domarna, säger deras advokater. Peter Dahlqvist, advokat till den man som enligt åtalet ska ha varit drivande i att erbjuda AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos pengar för en läggmatch mot IFK Göteborg, anser att ärendet har varit märkligt.
– Min bestämda uppfattning är att åklagaren hade ett högre syfte med en sån här rättegång, och det var att sätta strålkastarljus på en företeelse inom svensk fotboll som är väldigt allvarlig och som man vill beivra, säger Dahlqvist.
Advokaten Johan Åkermark, som representerade den andra misstänkta mannen, anser att hans klient nu är helt rentvådd.
– Mer rentvådd än en friande dom, mer rentvådd än så kan man inte bli, säger Åkermark.
Dahlqvist tror dock inte att allmänheten kommer att betrakta de nu frikända männen som oskyldiga.
– Det här ärendet har mer eller mindre drivits i media och jag är inte övertygad om att det här innebär att de blir rentvådda i praktiken och det är oerhört tragiskt, säger han.
Åklagaren Johan Lindmark säger att han är oerhört besviken över den friande domen i matchfixningsmålet.
– Det var väl en oväntad utgång. Jag har precis fått domen och har svårt att säga mer än så innan jag har läst igenom den. Det jag vill peka på är att det var oerhört starka vittnesmål, säger Lindmark.
Senare säger Lindmark till flera medier att han ännu inte bestämt om han ska överklaga domen eller inte. Han har tre veckor på sig.
Kenny Stamatopoulos säger i en kommentar på AIK:s webbplats att han är stolt över att han berättade om det han uppfattade som ett matchfixningsförsök.
"Har jag i och med mitt agerande gjort något för att lyfta fram de uppenbara problem med matchfixningsförsök som finns så känns det trots allt bra", säger han.
Trots att de två misstänkta männen frias från misstankarna om mutbrott kan de bli skyldiga fotbollsklubbarna AIK och IFK Göteborg skadestånd. När misstankarna om försök till matchfixning avslöjades ställdes matchen mellan de två storlagen in och klubbarna har begärt skadestånd från männen. Frågan om skadestånd kommer att behandlas i en separat rättegång.
Fakta

Matchfixningsåtalet

AIK:s andremålvakt Kenny Stamatopoulos träffade de två nu friade männen på en restaurang. Han har hävdat att de försökte erbjuda honom pengar för att han skulle påverka resultatet i matchen mellan AIK och IFK Göteborg.

Stamatopoulos gick direkt till AIK:s tränare Rikard Norling, som i sin tur kontaktade polisen och Svenska fotbollförbundet. Bara några timmar före avspark den 18 maj 2017 ställdes matchen in. Matchen flyttades till ett annat datum.

En förundersökning inleddes och i förra veckan hölls rättegången i Stockholms tingsrätt. De två åtalade, båda tidigare spelare, nekade till brott.

Gå till toppen