Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ernst Jörgensen

Ernst Jörgensen, Ängelholm, avled ett par dagar innan han skulle ha fyllt 94 år. Ernst sörjes närmast av sonen Ulf och styvsonen Tommy.

Ernst Jörgensen.Bild: PRIVAT
Han var född i Kolding, Danmark där han efter avslutad skolgång gick som lärling till slaktare. Han kom till Ängelholm 1949 och började arbeta som slaktare och charkuterist vid Scanfabriken. Det var en arbetsplats han blev trogen till dess att den lades ner 1988 vilket nästan sammanföll med att han hade uppnått pensionsåldern.
Ernst blev tidigt fackligt aktiv i Livsmedelsarbetarnas lokala avdelning och förtroendeman för de kollektivanställda vid fabriken, ett uppdrag han hade kvar under hela sin anställningstid.
Han drabbades av strupcancer 1961 och struphuvud och stämband eliminerades vid operationen. Med hjälp av logoped lärde han sig efter operationen att prata genom matstrupen. Han återgick till sitt arbete efter en tids sjukskrivning och konvalescens. Trots sitt rösthandikapp kunde han genom en omvittnad envishet och stark vilja även fortsätta med sina sina fackliga förtroendeuppdrag.
Han hade ett genuint fackligt och politiskt intresse, var orädd att hävda sin åsikt vilket han rönte mycket respekt för. Rättvisa och solidaritet var ledstjärnan för honom. Redan i början på 50-talet blev han kassör för den lokala avdelningen i Livsmedelsfacket i Ängelholm. Efter en sammanslagning med Helsingborgsavdelningen innehade han sedan ordförandeposten under många år.
Ernst blev sedermera invald i Livsmedelsarbetarförbundets förbundsstyrelse och förbundsråd och arbetstagarrepresentant i Skaneks styrelse. Han var under nästan tre decennier styrelseledamot i Ängelholmshem AB där han representerade Socialdemokraterna.
På fritiden ägnade sig Ernst åt umgänge med familj, släkt och vänner. Han och hustrun Elly tillbringade också mycket tid i fritidshuset på Kullahalvön. Det blev också en hel del resor, både privat, i tjänsten och som facklig företrädare. Så sent som vid 89-årsålder, 2014, var han på en resa i Kina tillsammans med familjemedlemmar.
Han uppskattade även god mat och dryck och avnjöt inte sällan en öl och snaps till kvällsmaten.
Ulf Jörgensen
Gå till toppen