Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Folkbildningen har ett erbjudande. Använd oss när det gäller de många människor som behöver hitta ett nytt jobb.”

Folkbildningen i Skåne, som består av snart 20 folkhögskolor och 10 studieförbund, har relativt sett korta omställningsprocesser och stor erfarenhet av att möta olika målgrupper med olika behov. Det skriver Margareta Clarén, som är styrelseledamot i Sisam, Studieförbunden i Skåne i samverkan.

Ikea kapar 7 500 tjänster globalt. I Skåne är hundratals jobb hotade. Vi som arbetar med folkbildning kan och vill vara en del av de resurser som ser till att så många som möjligt kan fortsätta att vara delaktiga i arbetslivet, skriver Margareta Clarén.Bild: Emil Langvad
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Den skånska arbetsmarknaden har under senhösten präglats av flera stora varsel: Baxter, ARM, Sony, Tetra Pak och nu senast Ikea varnar för att de drastiskt behöver dra ner på sin personal.
Skåne, en på många sätt dynamisk och attraktiv region, står inför förändringar på arbetsmarknaden som skapar behov av öppna, framåtriktade och kreativa samtal mellan flera parter, som tillsammans kan bidra till att stödja, ge kunskap till och motivera de många människor som nu behöver hitta ett nytt jobb.
Folkbildningen – studieförbunden och folkhögskolorna – kan utifrån varje enskild personmålinriktat stödja människor som är i förändring, oavsett om det handlar om språk, jobb, behov av kunskap, asyl, integration, kultur eller föräldraskap.
Kanske är det dags att på allvar fokusera på hur folkbildningen tillsammans med de skånska kommunerna och Region Skåne kan använda de senaste årens överenskommelser och nätverk, för att på bästa sätt vidareutbilda människor så att de kan hitta nya jobb.
Folkbildningen i Skåne, som består av snart 20 folkhögskolor och 10 studieförbund, har relativt sett korta omställningsprocesser och stor erfarenhet av att möta olika målgrupper med olika behov.
Vi som arbetar med folkbildning kan och vill vara en del av de resurser som tillsammans med andra relevanta parter – kommuner, Region Skåne och Arbetsförmedlingen – ser till att så många som möjligt kan fortsätta att både vara och känna sig delaktiga i arbetslivet.
Folkbildningen har ett erbjudande till Arbetsförmedlingen, kommunerna och Region Skåne: Använd oss, dra nytta av våra korta beslutsvägar, väl uppbyggda struktur, vår pedagogik och våra kontakter, och inte minst våra erfarenheter. Tillsammans kan vi på ett resurseffektivt sätt hjälpa fler människor att hitta nya vägar.
Hållbarhet, kultur, integration, ingång i arbetslivet, språk, kunskap, självförtroende och bildning. Det är några av de många faktorer som håller ihop och är kittet i ett samhälle, i en region. Just dessa faktorer är folkbildningenextra bra på. Parallellt med den löpande verksamheten, finansierad av staten, regionen och kommunerna, står vi redo och vill göra mer, använda allt det vi kan ännu bredare.
Margareta Clarén
Margareta Clarén är styrelseledamot i Sisam, Studieförbunden i Skåne i samverkan. Hon arbetar som kommunikationschef på Studiefrämjandet Skåne Blekinge.
Gå till toppen